Pét-nat – de nu algemeen aanvaarde afkorting voor “pétillant naturel” – is een stijl van mousserende wijn met diepe historische wortels. Het is de oudste methode om mousserende wijn te maken, die dateert van vóór Champagne, vandaar de alternatieve naam: méthode ancestrale. Meegaand met de trend van de natuurlijke wijnbeweging, begint deze zacht verfrissende, vaak wazige bubbelwijn overal zijn stempel op wijnkaarten te drukken. Een nieuwe hype in wijnland dus, en dit is wat je daarover moet weten.

Pét-nat als stijl is in de afgelopen 10 jaar nieuw leven ingeblazen en profiteert van de (her)opkomst van natuurlijke wijn. In tegenstelling tot champagne die twee gistingen ondergaat, waarvan de tweede in de fles plaatsvindt om het bruisen te creëren, houdt de voorouderlijke methode in dat de wijn wordt gebotteld voordat deze zijn eerste gisting voltooit. Het proces gaat verder in de fles en vangt de resulterende CO2 op om een ​​sprankelende wijn te produceren. Er is geen dosering zoals in traditionele mousserende wijnen, waar de toevoeging van suiker na de tweede gisting de uiteindelijke zoetheid te bepaalt.

Kroonkurk

De meeste pét-nats worden trouwens gebotteld met een eenvoudige kroonkurk, zoals je zou zien op een flesje bier of frisdrank – al zie je er af en toe ook een met kurk. De prijs voor een pét-nat is doorgaans ook een stuk toegankelijker in vergelijking met champagne.

Bron: businessam.be