Zowel de Costa Amalfitana als Sorrento staan bekend om hun citroenen. De naar onze maatstaven zeer grote citroenen hebben een dikke schil en een bijzondere smaak. Het buitengewoon zachte microklimaat, de zee, de zon en de vruchtbare, vulkanische grond scheppen de voorwaarden. De citroenen hebben zelfs het IGP-predikaat gekregen, hetgeen staat voor Indicazione geografica protetta. Kort gezegd komt dit neer op een kwaliteitsaanduiding voor voedsel, waarbij de herkomst van het product de kenmerkende smaak voortbrengt. Producenten zijn verder gebonden aan allerlei regels om de constante kwaliteit te waarborgen.

RECEPT

Alleen van deze citroenen wordt de bekende limoncello gemaakt. Andere citroenlikeuren worden “liquore di limone” genoemd of dragen fantasienamen als limonellolemonelimonito. Behalve van citroenen wordt limoncello gemaakt van suiker, alcohol en water, het limoncello recept is eigenlijk heel eenvoudig. Het schillen van de citroenen gebeurt omzichtig om van de van origine dikke schil slechts de dunne bovenzijde te halen. De schillen worden in pure alcohol gelegd, waarna een week later water en suiker aan het citroengele mengsel worden toegevoegd.

De schillen worden er vervolgens uitgefilterd en na nog een week in de diepvries, is de limoncello klaar om te drinken. Je kunt je voorstellen dat de lokale mamma’s zeer bedreven zijn in het maken van dit ogenschijnlijk simpel te bereiden digestief. De verhoudingen luisteren echter zeer nauw, hetgeen het verschil maakt tussen zacht en scherp. De smaak is overigens niet te vergelijken met de overige verkrijgbare fruitlikeuren, die vaak zoet zijn. Je verwacht van een citroenlikeur wellicht een zurige smaak, echter de suiker zorgt voor de zachte smaak.

ECHTE LIMONCELLO

Piemme is een van de eerste likeurfabrieken in Sorrento die begon met de productie en verkoop van limoncello op grote schaal. Tot op de dag van vandaag benadert hun limoncello nog steeds het meest de ambachtelijke limoncello die door de Italiaanse mamma thuis gemaakt wordt, zo wordt gezegd. In het centrum van Sorrento heeft de fabrikant een drukbezocht verkooppunt waar dagelijks vele toeristen de echte limoncello proeven. Kiezen uit een van de mooi vormgegeven flessen is dan de volgende opgave. Het bedrijf laat het niet bij likeur alleen, maar gebruikt de bijzondere citroenen zelfs als basis voor bonbons met limoncello vanbinnen, marmelade, maar ook bij de Baba al Rhum, waarvan de Napolitanen beweren de uitvinder te zijn. In plaats van met rum worden de kleine cakejes doordrenkt met limoncello en zijn een prima begeleider van ijs en slagroom.

COME E QUANDO? LIMONCELLO RECEPT EN LIMONCELLO DRINKEN

Waar het gros van de Noord-Italianen de voorkeur geeft aan grappa na het diner, kiezen de Zuid-Italianen liever de limoncello. De slogan ‘Als ie maar ijs- en ijskoud is’ zou van limoncello-producenten afkomstig kunnen zijn. Ondanks een copieuze maaltijd voel je je na het drinken ervan weer prima. Digerire, letterlijk: verteren, is belangrijk in Italië, zo word je van kindssaf aan ingepeperd. Limoncello wordt ook gebruikt met ijs, fruitsalade, in longdrinks en cocktails zoals bijvoorbeeld:

  • Lemon chill – Aperitief: 1 deel campari, 3 delen limoncello, 3 delen ananassap, 3 delen tonic
    Mix alles en serveer in hoog smal glas met ijs en schijfje citroen.
  • Yellow Hurricane – Long drink: 3 delen limoncello, 5 delen cointreau, 2 delen dry gin
    Mix alles met ijs en serveer in een long drink glas met een schijfje citroen. Drink met een rietje.
  • Golden sunrise – Cocktail: 4 delen limoncello, 2 delen tequila, 4 delen tonic
    Mix alles en serveer in een cocktailglas, voeg een ijsblokje toe
    en een schijfje citroen.
  • Exotic ice – Dessert: 1 bolletje citroenijs, 1 bolletje vanille-ijs, 1 glaasje limoncello
    Mix alles met een mixer en serveer in een champagneglas.
  • Limoncello Only – Digestief: Limoncello ijskoud geserveerd in een ijskoud glaasje is een excellent digestief.

Bron: italie.nl