Na een lange gedwongen rustperiode – vooral te wijten aan het Coronabeestje – haalden onze brouwbroeders Eric en Dirk opnieuw de roerstok van onder het stof. Op vrijdag 29 oktober brouwden zij in de huisbrouwerij van Eric een krachtig blondje.

Na een stevige schoonmaakbeurt van al de materialen die bij het brouwproces gebruikt worden was hun eerste taak het schroten van 20 kg mout, bestaande uit o.a. pils- en tarwemout. Na het schroten werd deze mout gestort in 60 liter warm water (de juiste temperatuur mag ik niet verklappen, dit is één van hun productiegeheimen). Bij het proces dat daarop volgde verhoogden zij stapsgewijs de temperatuur van het beslag volgens een bepaald tijdschema. Dit wordt het maischen of versuikeren genoemd.

Na het maischen werd het beslag door Eric en Dirk gefilterd, waarbij de vloeistof (het wort) van de vaste delen werd gescheiden. Om alle suikers uit het beslag te halen spoelden zij het filterbed ook nog met warm water.

Spoelen van het filterbed

Na het filteren kwam er een belangrijke stap in hun brouwproces: het koken van het bekomen wort, waarbij vijf soorten aroma- en bitterhoppen, waaronder Amarillahop, werden toegevoegd.

Op het einde van de kooktijd voegden zij ook koriander en sinaasappelschil bij om aan hun brouwsel nog meer aroma en smaak te geven.

Na het afkoelen van het wort werd de nodige gist toegevoegd en plaatsten zij het gistingsvat in de warme kamer.

Nu nog een aantal weken vol spanning de gisting, lagering en nagisting op de fles afwachten en dan hebben zij beloofd om samen eens van hun stevig blondje te proeven. Ik ben benieuwd mannen en zie er nu al naar uit! Tot dan.