De Franse wijnproductie dreigt dit jaar fors tegen te vallen. Late nachtvorst in het voorjaar en veel schimmels door het natte weer zouden de oogst “historisch laag” doen uitvallen. Ook de fruitteelt bij de zuiderburen heeft te lijden onder dat slechte weer en er zouden zelfs de helft minder abrikozen aan de bomen hangen.

Het Franse ministerie van Landbouw is erg somber over de wijn- en fruitteelt in het land. Het slechte voorjaar en de niet veel betere zomer zou daar voor veel tussen zitten. 

De wijnproductie zou dit jaar tussen de 24 en de 30 procent lager kunnen zijn dan vorig jaar, al naargelang de streek.  In de koudegevoelige Champagne zou de productie zelfs de helft lager liggen. Ook in de Elzas en de Beaujolais zouden er erg weinig druiven aan de stokken hangen.

Concreet wordt de Franse wijnopbrengst geschat op iets tussen de 32 en 35 miljoen hectoliter. Dat is zelfs minder dan in andere rampjaren zoals 1991 en 2017. Ook toen leidde een slecht voorjaar tot weinig druiven en wijn. Meer nog: er wordt gevreesd dat de wijnoogst even klein zou kunnen zijn als die van 1977, een historisch rampjaar voor de Franse wijnbouw. Toen werd de wijnbouw getroffen door uitzonderlijke voorjaarsvorst en door zware regenval in de zomer.

Ook nu hebben de Franse wijngaarden te lijden onder nachtvorst in de lente en een natte zomer. Dat laatste heeft geleid tot erg veel schimmelziekten zoals meeldauw en valse meeldauw. 

Frankrijk hoort samen met Spanje en Italië tot de grootste wijnproducenten en wat daar gebeurt heeft natuurlijk een invloed op de wereldmarkt. Toch is dat slechte weer niet beperkt tot Frankrijk, maar zijn er wellicht ook gevolgen voor Duitsland, Oostenrijk en zelfs voor onze kleinere wijnbouw.

De fruitteelt -ook erg belangrijk in Frankrijk- kampt met dezelfde problemen. Hier zouden vooral de kwekers van abrikozen getroffen zijn. De opbrengst van abrikozen in Frankrijk zou dit jaar de helft lager liggen dan normaal.

Bron: www.vrt.be (Jos De Greef)