België is natuurlijk een bierland, maar ook wijn gaat hier vlotjes over de toonbank. Per jaar drinken we (per persoon) 18 liter, en rode wijn is de populairste soort. Misschien heeft dat iets te maken met de veelgehoorde uitspraak dat rode wijn gezonder is dan witte, maar klopt dat eigenlijk wel? Wijnexpert Martijn Peters licht toe.
We kunnen rode en witte wijn het best van elkaar onderscheiden op basis van hun kleur, want die wijst op een verschil in het productieproces. Druiven worden geplukt, geplet en in vaten gestoken om te fermenteren. Tijdens dit proces worden natuurlijke suikers omgezet naar alcohol. De schil van de druif wordt ook verwijderd. Bij witte wijn gebeurt dit al voor het gistingsproces, bij rode wijn wachten wijnboeren tot na de fermentatie. Vandaar de donkere kleur.
Verder is er maar weinig verschil tussen rode en witte wijn. Rode wijn heeft een klein beetje meer vitaminen en mineralen, de witte concurrentie bevat dan weer iets minder calorieën.
Verschil in de schil
Vanwaar komt nu dat geloof dat rode wijn gezonder is dan witte? De gezondheidsboost die wijn zou teweegbrengen is volgens velen gelinkt aan de zogenaamde polyfenolen in de druif. De grootste hoeveelheid van deze chemische verbindingen zit in de schil. Ze zouden de kans op gezondheidsproblemen – zoals hart- en vaatziekten en diabetes – kunnen doen dalen. De realiteit is dat je eigenlijk al bijna 600 glazen wijn zou moeten drinken om de voordelen van die stoffen ook effectief te ervaren. Dat is dan weer geen ideale manier om gezonder in het leven te staan.
Een glas wijn per dag
Was één glas wijn per dag dan niet gezond? Ja en neen. Wijn bevat zeker bepaalde vitaminen en mineralen zoals kalium en ijzer, maar voor de vitamines A, C en D zal je op je honger blijven zitten. Alcohol kan de opname van vitamines bijvoorbeeld ook tegengaan.
Aan de andere kant is wijn ook zeker niet onze grootste vijand voor de gezondheid. De aanwezige alcohol in wijn werkt in op je hersenen en gaat zo bijvoorbeeld stress te lijf. Bovendien hebben mensen die één alcoholische drank per dag nuttigen maar een 0,5% hoger risico per jaar om extra gezondheidsproblemen te ontwikkelen dan niet-drinkers. Opgelet: die risico’s nemen wel degelijk sterk toe naarmate je meer drinkt.
Bron: hln.be