Ben jij een echte koffiedrinker en begin je elke dag met een kopje troost? Drink dan ook eens een koffie-cocktail na het avondeten. Of gewoon, op een vrije middag, omdat je er zin in hebt. We delen vijf recepten.

1. Espresso Martini

Wij houden wel van een goede kop koffie om wakker te worden in de ochtend, maar ook ‘s avonds na het eten kan koffie heel lekker zijn. In een cocktail bijvoorbeeld! Deze Espresso Martini (een wodka cocktail met koffielikeur en warme espresso) is een absolute guilty pleasure en is ook nog ‘s heel makkelijk te maken. De espresso Martini is de meest klassieke koffie-cocktail. Het scheutje wodka en de koffie geven je na een flink diner die kick waardoor je de after dinner dip met gemak doorkomt. Hier vind je het volledige recept.

Ingrediënten voor 1 cocktail: 50 ml Wodka – 40 ml warme espresso – 15 ml koffielikeur – 5-10 ml suikerwater (naar smaak) – ijsblokjes – stukje pure chocolade en/of koffieboontje om te versieren

Zo maak je de Espressso Martini: Doe alle ingrediënten in de shaker, het ijs als laatste, shake goed, zeef in een gekoeld cocktailglas en garneer met wat geraspte chocolade en/of koffieboontjes. Cheers!

2. Irish coffee

We kunnen allemaal weleens een opwarmertje gebruiken in de vorm van een warm drankje. Mogen we je een suggestie doen voor een drug of choice? Irish Coffee. Maar dan wel de beste Irish Coffee die er bestaat. Irish Coffee is zo’n lekkere afsluiter van een maaltijd, omdat ‘ie drie dingen combineert: koffie, een borreltje en dé ingrediënten die je dikwijls tegenkomt in een nagerecht: room en suiker. Veel mensen skippen het toetje en gaan rechtstreeks voor de Irish Coffee. Slim, want dan heb je gewoon alles in één. Sterke koffie en whisky vormen de basis, suiker en slagroom maken ‘m lekker vol, romig en zoet.

Ingrediënten: 50 ml slagroom, espresso, 2 eetlepels rietsuiker, 50 ml Ierse whisky, nootmuskaat ter garnering.

Zo maak je de Irisch coffee: Klop eerst 50 ml slagroom stijf en zet ‘m koud in de koelkast. Zet een espresso en voeg twee eetlepels rietsuiker toe. Meng goed door, zodat de suiker oplost. Schenk dan in een warm glas 50 ml whisky, bij voorkeur Ierse. Door de whisky in een warm glas te schenken, verdampt de alcohol een klein beetje, zodat de smaak wat zachter wordt. Zorg ervoor dat je een glas hebt dat tegen warme dranken kan. Schenk de koffie erbij en roer goed door. Schep de koude slagroom erbovenop en rasp er een beetje verse nootmuskaat boven.

Tips van de beste bar ter wereld: De New Yorkse barThe Dead Rabbit is onlangs twee jaar op rij bekroond tot de beste bar ter wereld. Hun signature drink? Drie keer raden… Zij gaven hun geheimen prijs voor de perfecte Irish Coffee. Dit zijn hun tips: gebruik alleen whisky, geen andere drank – gebruik rietsuiker of palmsuiker – meng de koffie en suiker vóórdat je de whisky toevoegt – de koffie moet loeiheet zijn, maar niet verbrand – zorg dat de slagroom goed koud is voordat je hem op de koffie schept. Juist het contrast tussen warm en koud, maakt het zo’n onweerstaanbaar lekkere combi.

3. Carajillo (Mexiaanse koffie cocktail)

Carajillo is een Mexicaanse koffiecocktail met Licor 43 of cognac voor een typisch Spaans koffierecept. Door het toevoegen van een zoete likeur als 43 krijgt de koffie een verrassende twist. De truc van deze cocktail is om het glas eerst koud te laten worden door de ijsklontjes en Licor 43, en pas bij het serveren de hete koffie aan het glas toe te voegen. Als je van koffie en cocktails houdt, moet je dit recept proberen. Het is een van die hele oude recepten die afkomstig uit de tijd dat Cuba nog onderdeel uitmaakte van Spanje. Het werd gemaakt met rum en de soldaten die in het leger vochten in de onafhankelijkheidsoorlog, dronken het om moed in te drinken. Vandaag delen we de Mexicaanse carajillo, deze versie is gemaakt met Licor 43. Carajillo kan ook gemaakt worden met likeuren zoals: brandewijn of brandy – rum – whisky – anisette. Naast de verschillende likeuren kun je ook toevoegen: suiker – kaneel – citroen.

Ingrediënten: espresso, 50 ml Licor 43, ijsblokjes.

Zo maak je carajillo koffie: begin met een whisky glas, vul de helft van het glas met ijsklontjes en laat het glas koud worden. Neem 50 ml Licor 43 en giet het over de ijsblokjes. Maak een hele sterke kop hete café solo. Serveer het glas Licor 43 naast de espresso en giet het in het glas. Eerst zie je een scheiding tussen de Licor 43 en de koffie. Roer de koffie door de Licor 43. De koffie zal bijna meteen koud worden. Geniet van deze semi-zoete cocktail. Als je van zoete koffie houdt, voeg dan eerst wat suiker toe aan je koffie, zodat de suiker opgelost is en voeg het dan toe aan het glas.

4. Tia & Tonic

Tia Maria (=tante Maria) is de merknaam van een alcoholische drank met 20% vol. alcohol. Deze koffielikeur wordt gemaakt door ILLVA Saronno, de fabrikant van onder andere Disaronno. Tia Maria wordt gemaakt in Jamaica met Jamaica Blue Mountain koffiebonen. Ze kan puur of met ijs worden gedronken, en wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails met koffie zoals deze Tia & Tonic. Gek op een bittere Gin-Tonic? Geef daar eens een gekke twist aan en maak er de volgende keer een Tia & Tonic van, waarbij je Tia Maria en espresso gebruikt in plaats van gin. Een leuke afwisseling en minstens net zo lekker. 

Ingrediënten: 45ml Tia Maria, shot espresso, 80ml tonic, zeste van grapefruit ter garnering.

Zo maak je Tia & Tonic: vul een glas met ijs, schenk de Tia Maria, tonic en espresso in het glas. Garneer met een zeste van grapefruit.

5. Coffee Caipirinha

De combinatie rum en koffie is verrassend lekker, en al helemaal met het zure accent van de limoen in dit recept. Als je nog feestelijker wilt maken, kun je een paar koffiebonen ter garnering gebruiken.

Ingrediënten: 100 ml cachaça (of witte rum), 50 ml espresso, 2 theelepels suiker, schijfjes van 1 limoen, optioneel: koffiebonen.

Zo maak je Coffee Caipirinha: snij de limoen in schijfjes, doe de schijfjes limoen in een glas en voeg 2 theelepels suiker toe. Vul het glas met ijsblokjes en de cachaça. Roer goed door en schenk er de espresso bij. Cheers!

Bron: manners.nl