Het gaat goed met de wijnproductie in Vlaanderen. Op 10 jaar tijd is de wijnproductie in Vlaanderen verzesvoudigd, laat minister van landbouw Crevits (CD&V) weten. In totaal produceren de Vlaamse wijnboeren nu al 1 miljoen liter wijn. Ook wijnboer Lodewijk Waes van Wijndomein Waes in Zwijnaarde merkt dat de Vlaamse wijnen steeds beter worden. 

De laatste 10 jaar zijn we professioneel enorm gegroeid”, vertelt wijnboer Lodewijk Waes van Wijndomein Waes in Zwijnaarde bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het is dan ook tijd dat we onze sector verder professionaliseren.” Waes reageert hiermee op de cijfers die minister Crevits bekend heeft gemaakt. In Vlaanderen zijn er op dit moment 114 wijnbouwers, en die produceerden vorig jaar bijna 1 miljoen liter wijn. Dat is een verzesvoudiging in vergelijking met 10 jaar geleden. 

Het is tijd dat we onze sector verder professionaliseren

Onlangs kwamen 300 mensen uit de sector samen op het allereerste wijnsymposium. “Het symposium is een moment waarop we onze kennis gaan bundelen. Het is de aanzet voor een mooie toekomst wat Belgische wijnen betreft”, zegt Waes.

Concurreren met de buurlanden

Wijnboer Lodewijk Waes is niet nieuw in de sector. Zijn wijndomein bestaat al sinds 2005. “In de pionierstijd was het niet zo evident om mensen te overtuigen van Belgische wijnen”, blikt hij terug. “Maar de laatste 10 jaar hebben we veel geïnvesteerd in de professionalisering en in nieuwe technologieën. De kwaliteit van onze Vlaamse wijn is enorm gestegen de laatste tijd. We kunnen nu perfect concurreren met onze buurlanden.” 

Als de consumenten Belgische wijn gaan proeven, zullen ze versteld staan van de kwaliteit.

Consument overtuigen

Toch merkt Waes dat sommige Belgen nog niet overtuigd zijn van wijn van eigen bodem. “Dat is jammer, want als de consumenten Belgische wijn gaan proeven, zullen ze versteld staan van de kwaliteit. Bovendien is het ook ecologisch. De prijs is misschien iets hoger, maar de ecologische voetafdruk is nihil.” 

Wijndomein Waes is de laatste 15 jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in de sector. “Onze wijnproductie hangt af van jaar tot jaar, maar we zitten toch ongeveer rond de 15.000 flessen per jaar”, aldus Lodewijk Waes. 

Bron: www.belgischewijnbouwersvzw.be