The Wine Spectator heeft een Spaanse wijn als ‘beste ter wereld’ bovenaan de top 100 lijst 2020 gezet. Het is de ‘vino tinto’ Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial, jaargang 2010. Deze Rioja heeft een stevige prijs: 100 tot 120 euro per fles. Al 32 jaar stelt The Wine Spectator een top 100 van beste wijnen samen. En ieder jaar staan er Spaanse wijnen op de ranglijst. In 2020 is dat op de allerhoogste plaats. De ‘wereldwijn’ is het topmodel van de bodega Marques de Murrieta en wordt alleen gemaakt als de oogst van uitmuntende kwaliteit is. De tinto heeft 2 jaar op Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten van 225 liter gelegen. Hij werd gebotteld in maart 2015. De Ygay is een expressieve klassieke Rioja wijn van klasse. Rijp zwart fruit, cederhout, een vleugje kruiden, aardse tonen en fraaie tannines, zo luidt de beschrijving van de wijn. Deze klassieke Gran Reserva komt het beste tot zijn recht als de wijn 1 à 2 uur tevoren in een karaf gaat, zo wordt geadviseerd.

Bron. wijnwijs.eu