Als je net na het eten nog aan het genieten bent van je rode wijn, zul je niet stil staan bij de houdbaarheid ervan. Toch kun je rode wijn niet lang bewaren. Op het moment dat je de fles ontkurkt, vermengt zuurstof zich met de wijn. Dat proces veroudert de wijn en na een paar dagen kun je wijn al weggooien. Zonde als je er dus te lang mee wacht.

Hoelang kan je rode wijn bewaren?

Drink je niet vaak rode wijn, dan zul je wellicht denken dat die geopende fles nog wel even goed blijft. De verrassing is dan groot als de wijn op derde dag al wat zuur kan smaken. Het advies is dan ook de wijn niet veel langer te laten staan, mits hij is opengemaakt uiteraard.

Ongeopende fles rode wijn bewaren

In tegenstelling tot een geopende fles rode wijn, kun je een onaangebroken fles veel langer bewaren. Dat wil niet zeggen dat je elke rode wijn jarenlang kunt bewaren, maar normaliter is een tot twee jaar geen probleem. Om de wijn op die manier goed te bewaren doe je er wel verstandig aan om te zorgen voor een aantal aanvullende voorwaarden.

Het bewaren van een ongeopende fles rode wijn heeft enkele belangrijke voorwaarden. Zo is de juiste wijntemperatuur een pre. Deze moet stabiel zijn, sterker nog, een schommelde temperatuur kan de wijn nadelig beïnvloeden. Mocht je dus van plan zijn om je schuur om te bouwen tot wijnopslag, doe dat dus vooral niet. Naast een stabiele temperatuur is het van belang dat de fles rustig kan blijven liggen. Dit zorgt ervoor dat de kurk niet droogt. Trillingen en andere schommelingen komen een fles dus niet bepaald ten goede.

Een geopende fles rode wijn bewaren

Wellicht zul je gewend zijn om een geopende fles witte wijn in de koelkast te bewaren. Niks mis mee, want witte wijn drink je meestal gekoeld. Met rode wijn is dat toch net even anders. Een geopende fles rode wijn wordt normaliter op kamertemperatuur gedronken en dus is de koelkast minder geschikt. Dat wil niet zeggen dat het niet kan, want sommigen houden er ook van om rode wijn gekoeld te drinken.

Als het gaat om het bewaren van geopende rode wijn, is het ook belangrijk om te weten of je een bewaarwijn hebt of juist een rode wijn die je al jong kunt drinken. Het verschil is dat een gerijpte wijn zacht en subtiel van smaak is. Dergelijke wijnen hebben een breed smaakpalet en een fijne textuur. De wijn is dan ook prima in balans en kent een lange afdronk. Jonge wijn daarentegen is juist vaak fris en fruitig van smaak en heeft weinig diepgang. Ook de afdronk is vaak kort. Toch adviseren we om een geopende fles rode wijn over het algemeen maximaal 3 tot 4 dagen te bewaren. Meestal is dit de grens waarbij hij zijn smaak gaat verliezen en zuurder zal worden. Zolang je dit in een donkere en gekoelde plek kan bewaren, is de kans het grootst dat hij langer goed blijft.

Bron: www.man-man.nl/man