Amerikaans tijdschrift ‘The Wine Spectator’ stelde dit jaar een top 100 van de beste wijnen samen. De lijst wordt ook wel eens de ‘Michelingids van de wijnen’, genoemd en heeft dit jaar de Spaanse wijn 2010 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial als ‘Beste wijn ter wereld’ bekroond.

Deze week bracht Wine Spectator, het meest gelezen wijnpublicatie ter wereld, zijn jaarlijkse lijst uit van ‘De beste wijnen ter wereld’. Ervaren wijnproevers zochten naar wijnen die onlangs zijn uitgebracht en beoordelen deze binnen een periode van elf maanden.

Toen de Top 100-lijst 32 jaar geleden werd bedacht, was deze oorspronkelijk bedoeld om lezers te helpen om de juiste wijn te vinden. Sindsdien is de lijst geëvolueerd tot een krachtige kracht in de branche, waardoor de Top 100, en vooral de Top 10, een onbekend merk zowel winstgevend als relevant kan maken.

Goud

De wijn die dit jaar in de prijzen viel is afkomstig uit Spanje: Bodegas Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010, een tempranillo-wijn gemaakt door een gekende Spaanse producent. Hoewel het prijskaartje voor één fles momenteel op 130 euro neerstrijkt, moet je in je achterhoofd houden dat deze wijn in prijs zal stijgen vanwege zijn plek op de lijst.

Top 10

De Top 10 van dit jaar bevat acht rode en twee witte wijnen, vertegenwoordigd door de Kistler Chardonnay Russian River Valley Vine Hill Vineyard 2017 (nr. 7) en een vintage champagne, de Bollinger Brut Champagne La Grande Année 2012 (nr. 10).

Hoewel er geen wijnen uit Bordeaux in de top 10 zijn, zijn er twee wijnen geproduceerd van Bordeaux-variëteiten, een Napa cabernet sauvignon uit Mayacamas, de Mount Veeder 2016 (nr. 4) en een 100% Malbec-wijn uit Mendoza Argentinië, Bodega Piedra Negra Chacayes Los Chacayes 2015 (nr.8).

Bron: ambiance.be