De feestdagen staan voor de deur en dan mag het al eens iets meer zijn. In plaats van prosecco of cava kopen we een lekkere champagne en ook het flesje wit of rood mag al eens wat meer kosten. Maar sommige wijnen hebben wel een bijzonder hoog prijskaartje. Dit zijn de vijf duurste wijnen ter wereld.

5. Chateau Lafite 1869 –  190.000 euro 

Deze fles wijn veroorzaakte heel wat commotie toen ze werd geveild in Hong Kong.  De veilingmeesters hadden verwachten dat de fles zo’n 6.600 euro zou opbrengen, maar tot ieders grote verbazing bracht een anonieme Aziatische bieder een bod uit van maar liefst 190.000 euro. In Azië wordt de Chateau Lafite 1869 als extreem zeldzaam beschouwd en dus waren de bieders bereid om erg diep in de buidel te tasten.

4. Shipwrecked 1907 Heidsieck – 227.000 euro 

227.000 euro voor een fles wijn is voor velen te belachelijk voor woorden, maar de ‘Shipwrecked’ heeft wel een erg bijzonder verhaal dat de prijs misschien wel rechtvaardigt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het schip dat deze wijn vervoerde door een Duitse onderzeeër getorpedeerd en tot zinken gebracht. Meer dan tachtig jaar later, in 1997, werd het wrak gevonden en konden tweeduizend flessen gered worden. De wijn mag dan al niet drinkbaar zijn, met dit verhaal scoor je gegarandeerd.

3. Cheval Blanc 1947  –  252.000 euro 

De Cheval Blanc uit 1947 wordt algemeen beschouwd als de beste Bordeaux-wijn die ooit gemaakt werd. Een anonieme bieder kocht de fles op een veilig voor meer dan 250.000 euro.

In 2012 ontving Cheval Blanc nog de exclusieve onderscheiding van Premier Grand Cru Classe (A) in St-Emilion. Ze worden dan ook beschouwd als één van de meest prestigieuze wijnmakers ter wereld.

2. Jeroboam – Chateau Mouton-Rothschild 1945 – 256.000 euro 

Dat aan deze wijn een extreem hoog prijskaartje hangt, hoeft niet te verbazen: hij is immers afkomstig van de wijngaarden van de rijkste familie ter wereld.  Niet alleen illustreet het label op de fles de overwinning van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog, de wijn wordt beschouwd als één van de beste van de laatste honderd jaar.

1. Screaming Eagle Cabernet (1992) – 412.000 euro 

De prijs van een fles Screaming Eagle is hoger dan die van het gemiddelde huis. De wijn stond al jaren op de lijstjes van de duurste flessen en werd uiteindelijk in 1990 op een liefdadigheidsevenement geveild. De wijn is gerijpt op 60% nieuwe eik en heeft een aroma van zwarte bessen, een subtiel vleugje eik en een dieppaarse kleur.

Bron: ambiance.be