Geniet je wel eens van een goed glas wijn of een creatieve cocktail maar wil je toch niet te veel zondigen? Ga dan voor drankjes die niet gigantisch veel calorieën tellen.

Voor de duidelijkheid: alcohol doet wel degelijk verdikken. Sorry, don’t shoot the messenger! Een gram alcohol telt 7 kcal, terwijl een gram vet 9 kcal waard is. Voeg daar bij sommige drankjes nog andere ingrediënten (zoals suiker), en je vrolijke drankje wordt al vlug een caloriebom. Daarom hebben wij een overzichtje gemaakt van de populairste alcoholische dranken: handig voor als je binnenkort wil klinken op een mooi (en veel beter) 2021.

De bubbels

Een aperitief boordevol klasse, maar arm aan calorieën: zo hebben we het graag! Een glaasje champagne bevat 75 calorieën. Daarmee is het een van de minst calorierijke alcoholische dranken. Na 22 minuten stappen, 9 minuten joggen, of 12 minuten fietsen is dat glaasje bubbels er alweer af.

Is er nog wijn?

De meeste wijnen – dan hebben we het over wijnen van 12 procent – bevatten tussen 80 en 90 kcal per glas. Dat komt overeen met 7 minuten zwemmen, 20 minuten tafeltennis of een halfuurtje wandelen. En dat terwijl het meestal niet bij 1 glas wijn blijft!  Sangria is dan weer goed voor 150 kcal per glas, net zoals zoete wijnen (muscat en banyuls).

Glazen boterhammen

De uitdrukking ‘een glazen boterham’ komt niet uit de lucht gegrepen. Voor een gewoon ‘pintje’ van 25cl mag je al rap 105 kcal rekenen.  Een witbier telt dan weer 111 kcal, een kriek 130 kcal. Abdijbieren (160 kcal) en Guinness (200kcal) zijn dan weer absoluut te vermijden voor wie op de lijn let.

Cocktails please!

Wie verzot is van een frisse gin-tonic, onthoudt maar beter dat 1 exemplaar 200 kcal telt, maar het is nog steeds beter dan cocktails met champagne (250 kcal). Een cosmopolitan (150 kcal) en een mojito (160 kcal) vallen dan weer reuze mee.

Een mai tai (350 kcal), white Russian (425 kcal) en een pina colada (650 kcal) behoren tot de middelste categorie van de cocktails. De echte killers zijn de margarita (740 kcal) en de Long Island (780 kcal). Vermijden dus!

Bottom line: ook alcohol veroorzaakt extra kilo’s, maar laat dat je er vooral niet van weerhouden om volop te genieten van je (feest)drankje. Ook al kunnen we geen kerst en oudejaar vieren zoals we dat gewoon zijn, dat betekent niet dat het soberheid troef moet zijn.

Bron: steps.be