Op vrijdag 31 januari kwamen de brouwers Louis, Dirk, Paul P. en Paul V.D. samen in de kelder van het gildelokaal om een mengeling van meerdere soorten mout te schroten en het nodige brouwmateriaal klaar te zetten voor de brouwdag van ’s anderendaags.

Op zaterdag brouwden Etienne, Johan, Eric, Paul P., Remi, Louis en Paul V.D. met mout, een aantal kruiden, verschillende soorten hop en uiteraard veel water, een Lipse Donker. Na het maischen werd de bekomen moutpap (wort) gekookt, gefilterd en na het afkoelen, de nodige gist toegevoegd. Tijdens het daarop volgend gistingsproces worden de aanwezige moutsuikers omgezet in alcohol.

Foto’s: Louis Leten

Na een weekje gisten werd op vrijdag 7 februari het brouwsel overgeheveld en op lagering gezet. Lageren is het tijdelijk opslaan van ‘jong’ bier, waardoor het kan rijpen. Het brouwsel kan dan volledig uitgisten en ondergaat hiermee een tweede gisting. Het weinige gist, dat nog aanwezig is en andere zware deeltjes zullen daarna bezinken. Deze periode duurt soms maar 1 week, vaak minstens 6 weken en tot 3 maand en sommige hoog gistende bieren soms nog langer. Deze Lipse Donker zal op vrijdag 27 maart gebotteld worden waarbij er een kleine hoeveelheid gist en suiker wordt toegevoegd, zodat het lekkere gerstenat kan hergisten op fles. Omdat de lucht die hierbij ontstaat niet meer kan ontsnappen, omdat de fles afgesloten is, gaat de gist zich hechten aan het bier. Hierdoor ontstaat het koolzuur en stijgt het alcoholpercentage ook nog een beetje.

Ook werden tijdens deze kelderactiviteit de nodige flessen gereinigd om de Lipse Donker na lagering in te bottelen.

Foto’s: Jos Peeters