Het is weer de perfecte tijd van het jaar om heerlijk te genieten van een goed glas rode wijn! Heerlijk natuurlijk, maar vaak is het probleem wel dat rode wijn naast een ontspannen gevoel ook een slaperig gevoel geeft.

Maar liefst 60% van de wijndrinkers geeft aan moe te worden van rode wijn. Dit heeft ten eerste te maken met het feit dat alle alcoholische dranken zorgen voor uitdroging. Je slaapmutsje zorgt er wellicht voor dat je lekker indut, maar veroorzaakt eveneens een onrustige nachtrust. Het gevolg hiervan is dat je je vermoeid kan voelen. Maar er zijn meer zaken in huis die je onbewust enorm moe kunnen maken. De dagen worden korter, we zijn meer in huis en wil je je wat fitter voelen let dan, buiten je slaapmutsje om, op de volgende dingen.

Rommel

Onderzoek heeft  aangetoond dat een rommelige omgeving ervoor zorgt dat je meer stress ervaart en minder energie hebt. Dit betekent dat je toch die luie stoel uit moet komen om de boel wat ordelijk te maken. Je hebt er alleen maar baat bij.

Blauwe schermen

Zowel je tv, je mobiele telefoon als je tablet hebben blauw licht. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat je geen melatonine aanmaakt. Als dit gebeurt word je minder slaperig en tja, dan slaap je minder, wat als gevolg heeft dat je je vaak moe voelt de volgende dag.  

Bewegen

Niets is toch lekkerder dan na een lange werkdag op de bank te ploffen en niets meer te doen. Het is echter toch aan te raden je sporttas tevoorschijn te halen en te gaan bewegen. Al is het maar 20 minuten. Als je alleen dit al 3x per week doet, blijkt uit onderzoek dat je vermoeidheidssymptomen met 65% afnemen. Maar overdrijven is ook een vak! Als je overmatig intensief gaat sporten, wordt er veel van je reactieniveau gevraagd. Hierdoor maak je het stresshormoon cortisol aan en daarvan val je moeilijker in slaap. 

Cafeïne 

We weten allemaal hoe we snakken naar een lekker bakje koffie in de ochtend om ons op gang te helpen. Vrij logisch is dan ook dat je daarom cafeïne het beste kan ontwijken voordat je gaat slapen. 

Wanneer je met deze zaken rekening houdt, kun je je energie weer hoog gaan houden!

Bron: ELLE, Libelle