Veel mensen genieten van de roes die alcohol veroorzaakt. Even een borreltje doen, staat voor hen voor ontspanning en gezelligheid. Steeds meer mensen kiezen ervoor om nuchter te blijven. Zij hebben geen behoefte aan gesprekken met een dubbele tong, waar je de volgende dag nog maar half wat van kunt herinneren. Wel hebben ze behoefte aan diepere connecties en betekenisvolle relaties. Zij hebben ondervonden dat daar (juist) geen alcohol voor nodig is.

Alcohol wordt vaak gedronken voor de gezelligheid. Ga je naar een feestje en drink jij geen alcohol dan wordt dat al snel ongezellig gevonden. Verjaardagen, etentjes, feestjes zijn niet compleet zonder een paar flessen wijn. Drink je niet mee, dan worden hier vragen over gesteld. Je zult wel aan het herstellen zijn,  je hebt een alcohol probleem of je bent zwanger en anders ben je gewoon saai. ‘Live a little’, wordt er al snel geroepen. We leven in een drankcultuur, maar het goede nieuws voor de ‘nuchtere mens’ is dat dit steeds meer lijkt te veranderen. 

Er is een maatschappelijke verschuiving gaande. Steeds meer hebben we behoefte aan verdieping. Volgens mensen die nuchter door het leven gaan maakt drank sociale interactie minder betekenisvol en staat het ook het bereiken van doelen in de weg. Ervaren zij stress, dan grijpen ze niet naar de fles, eerder naar een yogamat.

In Amerika is aan subcultuur ontstaan waar natuurlijke alcoholvrije dranken populairder zijn dan biertjes. In New York en Los Angeles worden morning raves gehouden die aan alle glitters, rauwe beats en gekkigheid voldoen, maar waar alleen nuchtere mensen los staan te gaan. Daarna beginnen ze vol energie hun werkdag.

Nuchter zijn is hip tegenwoordig, ga jij mee in deze trend?

Bron: New York Times