LIMONCELLO

Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage tussen 25 en 30 %Vol., die wordt gemaakt van citroenen. Het is een likeur die vooral wordt geproduceerd in het zuiden van Italië, rond de golf van Napels, langs de Amalfikust en op het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië en Malta en zelfs in Frankrijk en Californië.     

Limoncello is een likeur die in Italië door particulieren zelf wordt gemaakt. Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en alcohol van 96% Vol. gebruikt. De hoeveelheden variëren, maar over het algemeen wordt, voor het aanmaken van 1 liter Limoncello, aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf citroenen toegevoegd. Na drie weken (of iets langer) wachten wordt een siroop van 400 gram suiker en 500 ml. water toegevoegd. Na ongeveer 10 dagen wordt de drank na filtering overgegoten in flessen en is de limoncello geschikt voor consumptie.

Limoncello is even lekker, als deze met andere citroenen wordt gemaakt. Hoofdzaak is: de citroenschillen eerst in zuivere alcohol te laten macereren. Het is dan dat men de gele kleur aan de citroenen onttrekt. Indien men niet de beschikking heeft over alcohol van 96% Vol., kan men een andere alcoholbasis gebruiken, zoals bijvoorbeeld wodka of jenever. Het verschil is het ontbreken van de gele kleur en het duidelijk mindere aroma.

ADVOKAAT

Benodigdheden: 20 eierdooiers, 400 gr. suiker, snuifje zout, 2 vanillestokjes, 30 cl. alcohol van 96 % Vol.

Bereiding: roer de eierdooiers met de suiker door elkaar en klop het op. Voeg het snuifje zout en al kloppend ook de alcohol toe. Verwarm dit mengsel ‘au bain-marie’ tot de temperatuur tussen de 50 en 60 °C is. Zet dan het vuur laag. Hou het mengsel al roerend een uur tussen de 50 en 60 °C. Laat afkoelen. U kunt de advocaat naar wens dikker maken door met een klein beetje gelatine te werken. Verse advocaat, je weet niet wat je proeft.

CHOCOLADE-PEPERMUNTLIKEUR
Receptbron: Van Gilse

Benodigdheden: 200 g witte suiker, 50 g bruine suiker, 1 dl water, 1 theelepel citroensap, 150 g cacaopoeder, 4,5 dl cognac, 1 dl crème de menthe.

Bereiding: in een kookpot de suiker en het water aan de kook brengen. Het citroensap erdoor roeren en de siroop ongeveer 6 minuten zachtjes laten koken. De siroop laten afkoelen. De cacao in een schoongemaakte fles doen. De suikersiroop, crème de menthe en cognac toevoegen, de fles sluiten en goed schudden. De likeur circa 6 weken laten staan. Eenmaal per veertien dagen de pot schudden, zodat alle suiker oplost. Voor ieder gebruik de fles goed schudden.

KOFFIELIKEUR
Receptbron: Van Gilse

Benodigdheden: 250 g donkere basterdsuiker, 750 ml water, 50 g gemalen koffie, 1 zakje vanillesuiker, 450 ml inmaak brandewijn, 2 borrelglaasjes cognac, 250 ml water.

Bereiding: het water met de basterdsuiker aan de kook brengen. In laten koken totdat de vloeistof stroperig wordt. Koffiezetten van de gemalen koffie en 5 dl water. Deze vermengen met suikerstroop en vanillesuiker. Het mengsel af laten koelen en brandewijn en cognac toevoegen. De likeur in een schoongemaakte fles schenken. De fles goed afsluiten. Deze likeur is direct drinkbaar.

Voor meerdere recepten zie Vinificatieschema’s en recepten