Er is een groot prijsverschil bij gin. Hoe weet je dat je waar krijgt voor je geld?

Wat is gin?

Gin is gedestilleerd graan met jeneverbessen en moet een alcoholgehalte van minstens 37,5% hebben. Er zijn drie verschillende soorten gin:
– Compound Gin: dat is de basis. Eventueel aangelengd met suiker en smaakstoffen.
– London Dry Gin: de smaken komen van echte kruiden, de zogenaamde botanicals.
– Distilled gin of Premium gin: heeft hetzelfde proces doorlopen als een London Dry maar nadien zijn nog extra ingrediënten aan toegevoegd.

Waarom duur?

Uit de smaaktest bleek dat mensen de duurste gin niet altijd de beste vinden. Maar waarom zijn sommige gins zoveel duurder? De prijs van gin is afhankelijk van de manier waarop de gin wordt gemaakt en het aantal en de kwaliteit van de ingrediënten. Het gebruik van verse kruiden geeft een specifieke smaak, maar maakt de gin duurder. Verder hangt de prijs af van de accijnzen op het alcoholgehalte en de verpakking uiteraard.

Hoe kiezen?

Welke prijs moet je dan betalen om de beste koop te doen? Volgens Manuel Wouters heb je vanaf 15 euro al een degelijke gin. Kijk niet naar de verpakking want de schoonheid van de fles is geen garantie. Je moet proeven, niet kijken.Ook tonic moet je steeds proeven. Kies best voor een light tonic zonder suiker, want suiker tast de smaak van gin aan.

Bron: één.be