Vrijwel alle bodega’s maken verschillende sherrytypen, die variëren van zeer fijn en delicaat tot weelderig zoet en stevig.
Op het etiket zetten de sherryhuizen meestal een extra indicatie over het smaaktype van de sherry.
Voorbeelden hiervan zijn dry (droog), pale dry (droog en licht) of medium dry (halfdroog).
Hieronder vind je en korte omschrijving van de meest gedronken sherrytypes

Fino

Droge, licht getinte wijn uit het binnenland van het sherrygebied. Ragfijn en delicaat, met de smaak van amandel.

Manzanilla

Finotype, uitsluitend afkomstig uit de kustplaats Sanlúcar de Barrameda. Door de nabijheid van de zee ontwikkelen de wijnen zich anders dan de fino’s uit het warmere en drogere binnenland. Manzanilla is een delicate, ranke wijn met een licht zilt karakter. Fino en manzanilla zijn perfecte aperitiefwijnen en smaken goed in combinatie met tapas, nieuwe haring, schelpdieren, gerookte vis, gepocheerde vis met een friszure saus, sushi en kaviaar.

Amontillado

Een ouder finotype met wat meer alcohol en kleur, een karakteristieke geur van hazelnoten en een fijnbittere smaak van amandelen. Overigens wordt bijna alle amontillado geblend met een kleine hoeveelheid zoete sherry. Daardoor ontstaat een medium dry. Amontillado is een prima aperitief en heerlijk bij soep, wit vlees, belegen kaas en blauwaderkaas, paté, quiche lorraine, pasta, gerookte paling en pittige en gerookte vleeswaren.

Oloroso

Van nature droge, vrij donkergetinte sherry met een krachtig boeket en een ferme smaak. Heel geschikt als begeleider van pittige soepen en kruidige gerechten met wit vlees en gevogelte. De zoetere variant – gemaakt door aan de droge oloroso zoete sherry toe te voegen – is erg lekker bij desserts.

Cream

Een oloroso die is gezoet met een flinke dosis zoete wijn. Heerlijk bij nagerechten, fruitsalades en blauwaderkaas.

Pedro Ximénez

Zeer zoete wijn met een buitengewoon weelderig karakter. Deze sherry wordt gemaakt van de Pedro Ximénez-druif. Na de oogst worden de druiven eerst enkele weken gedroogd in de hete zon. Het resultaat: druiven met een zeer hoog suikergehalte. Perfect bij desserts van noten of chocolade.

Sherry’s met leeftijdsaanduiding

Tegenwoordig zie je soms een sherry met op de rug van de fles een sticker met de aanduiding VOS of VORS. De afkorting VOS staat voor het Latijnse Vinum Optimum Signatum (‘wijn geselecteerd als beste’) en geldt voor sherry die minimaal 20 jaar oud is. VORS staat voor Vinum Optimum Rare Signatum (‘wijn geselecteerd als beste en uitzonderlijke’). Dit etiket is bestemd voor sherry die minimaal 30 jaar oud is. Het gaat hier om zeldzame wijnen die tot de beste van de wereld behoren. Sherry’s met deze nieuwe aanduiding zijn dan ook niet goedkoop, maar wel een succes.

Sherry schenken, serveren en bewaren

Neem een schoon, taps toelopend sherryglas (copita). Als je geen copita hebt, voldoet een glas voor witte wijn ook prima. In deze glazen komen de verfijnde aroma’s van de sherry optimaal naar voren. In Spanje zijn er speciale sherryschenkers, de zogenaamde venenciadors. De venenciador schept met de venencia direct sherry uit vat. De venencia is een lange, flexibele stok met een klein bekertje aan het einde. Van een halve meter hoogte schenkt de venenciador vervolgens op kunstige wijze de sherryglazen in.

Serveertemperatuur

Serveer fino en manzanilla licht gekoeld, op 8-10 °C. Amontillado, oloroso en de zoetere types kunnen het best op 12-15 °C geserveerd worden.