Lievelingetje

De chardonnaydruif is het lievelingetje van menig wijnbouwer en -liefhebber. Deze druif groeit praktisch overal en worden daarenboven niet snel ziek. En een chardonnaywijn? Ja, die is lekker zacht: van een gerijpte volle, boterzachte chardonnay tot lekker fris en fruitig. Deze wijn smaakt naar fruit (appel, peer, mango, ananas) is kruidig en bloemig en op eik gerijpte chardonnay heeft toetsen van vanille en karamel. Hij wordt best geserveerd op 9° voor de niet op hout gerijpte versie en op 12° voor de houtgerijpte.

Stevige trossen

De chardonnaydruif is een middelgrote, ronde druif die aan een langwerpige, stevige tros groeit. Het blad is tamelijk rond van vorm en woekert weelderig, als de wijnbouwer dat niet in de hand houdt. De druif rijpt vrij snel, waardoor hij ook prima gedijt in koelere klimaten waar het najaar sneller begint. Ze smaakt nergens hetzelfde, ook al groeien ze overal. Chardonnaydruiven nemen namelijk volledig de typische smaken van de bodem (terroir) over. Een glas chardonnay uit een koel klimaat smaakt dus heel anders dan uit een warm klimaat. In Frankrijk heeft zelfs een chardonnaywijn uit de Bourgogne hele andere karaktereigenschappen dan eentje uit de Champagnestreek.

Houtgerijpt of in stalen tanks

Chardonnay houdt van hout, als eigenlijk enige witte druivenras. Want lang niet alle druiven hebben voldoende body en structuur om op eikenhouten vaten te rijpen. Het hout voegt namelijk aroma’s toe en verandert de structuur van de wijn. Veel druiven zijn niet opgewassen tegen die extra’s, maar de chardonnay wel. Hij wordt er over het algemeen voller en complexer van.

Chardonnay die in stalen tanks is gerijpt komt qua smaak dichter in de buurt van een frisse pinot gris of sauvignon blancc. Maar dan toch net wat fruitiger en zachter. Rijpheid speelt ook een rol: een jonge chardonnay smaakt fris naar appels. In een rijpere chardonnay proef je bijvoorbeeld vijgen. Uiteindelijk herken je hem aan een lichtgelige kleur. Op staal gerijpte chardonnay wordt gemaakt in koudere klimaten zoals bijvoorbeeld in Californië en Chili.

Chardonnay die op eiken werd gelagerd is vol warme smaken als vanille, boter en zelfs karamel. In een koel klimaat geeft dat boterzachte chardonnay vol citrustonen. In een warm klimaat proef je juist meer tropische fruittonen. De meeste houtgelagerde chardonnay  komt uit warme wijnregio’s zoals Australië, Argentinië of Italië.