Recept “Juul van Linden”
Benodigdheden:

  • 1200 gr fruit (gewassen en ontsteeld, eventueel ontpit) vb : rode bes, bosbes, cassis, kers en kriek, braambes, framboos,pruim, abrikoos.
  • 1000gr kristalsuiker
  • 1 liter melk
  • 1 liter alcohol 96%
  • Grote pot (vb rumtopf, of grote steriliseerbokaal of fles met brede hals)
  • Een glazen recipiënt is gemakkelijk omdat dan het proces beter te volgen is.

Alles in grote pot, fruit en suiker eerst, vervolgens overgieten met alcohol en melk. Even mengen (suiker moet opgelost geraken) Eventueel de vruchten met harde schil wat kwetsen om het sap te laten vrijkomen om meer “vloeistof” te hebben.
Minstens 48 uur laten rusten, fles dicht of minstens afgedekt met (netel)doek. Langer mag tot 1 week. De melk gaat “schiften”. Er vormt zich een koek.
Eerste ruwe filtering door een neteldoek. Hou de koek bij voor later.
Laten staan en later nog eens filteren.
Door papieren koffiefilters gaat vrij goed als de filter regelmatig vernieuwd wordt. Controleer de helderheid van de likeur. Proef of meet het alcoholvolume. Eventueel de filter(s) naspoelen met mineraal water en hiermee verdunnen.
In plaats van te verdunnen met water kan natuurlijk ook lichtere alcohol gebruikt worden
Proportionele verminderingen:

  1/1 3/4 1/2 1/4
Fruit (gram) 1200 900 600 300
Suiker (gram) 1000 750 500 250
Melk (liter) 1 0,75 0,5 0,25
Alcohol (liter) 1 0,75 0,5 0,25

Tip:
De koek die nog veel alcohol en suiker bevat wordt terug verkruimeld en overgoten met een liter droge witte of rode wijn. Laten trekken zodat de alcohol uitloogt uit de koek. Uitpersen en daarna terug filteren. Het aroma van de gebruikte vruchten en de restsuiker geven een aangename zoetere wijn.
Liefhebbers kunnen de rest van de koek eventueel eens op een boterham proberen, er zit niks giftig in!