Veel mensen drinken wel eens een glaasje alcohol… en bij een heel pak van hen blijft het niet bij één consumptie. Bestaat er echt zoiets als een bierbuik? En kan je ook van wijn een bierbuik krijgen?

Waarom krijg je van alcohol een ‘bierbuik’?

Calorieën uit alcohol worden meteen verbruikt, waardoor de calorieën uit de voeding worden opgeslagen als vet indien we meer calorieën opnemen dan we verbruiken. Bovendien heeft alcohol de onaangename eigenschap dat het de afbraak van andere vetten uit onze voeding vertraagt. Gevolg is dat het lichaam nog meer vet opslaat.

Bij mannen wordt dat vet vooral opgeslagen rond de buik. Bij vrouwen daarentegen gaat het extra vet vooral in de heupen, bovenbenen en armen zitten. Vandaar dat de ‘bierbuik’ een typisch mannelijk fenomeen is.

Dat wordt bevestigd door een onderzoek in Denemarken in opdracht van het Kennisinstituut Bier dat gefinancierd wordt door de Nederlandse bierbrouwers. Wie meer dan twee glazen bier per dag of meer dan 4 l bier per week drinkt, heeft meer kans op een dikke buik dan iemand die minder of helemaal niet drinkt.Dat zou mogelijk niet alleen een gevolg zijn van de bierconsumptie, maar ook van het feit dat (zware) drinkers vaak minder gezond leven (bijvoorbeeld minder bewegen) en minder gezond eten. Tijdens het drinken ontstaat bijvoorbeeld vaak de neiging om ook nog eens vet te eten (nootjes, chips, snacks, een pak friet…). Het verdovende effect van alcohol maakt dat wie dronken wordt zichzelf minder in de hand heeft en minder maat kan houden in het eten van chips en snacks.


Hoeveel calorieën bevat alcohol?

1 gram alcohol bevat 7 Kcal. Ter vergelijking: 1 gram vet bevat 9 calorieën, 1 gram suiker 4 calorieën. De hoeveelheid calorieën verschilt per soort alcoholische drank. Aangezien een standaardglas alcohol 10 gram zuivere alcohol bevat, gaat het om minimum 70 Kcal per glas. Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo’n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal.

Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Je kan dus ook van wijn verdikken.

Omdat ze naast alcohol ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn zogeheten ‘alcopops’ echte caloriebommen.

Bron: gezondheid.be