Belgische bieren zoals trappist, Kriek, witbier en geuze geven karakter aan een ragout, saus of marinade, aan heerlijke hartige gerechten of verrassende desserts van bij ons. Probeer ze uit en laat je verrassen.

WITBIER VOOR SUBTIELE AROMA’S

Witbier is lichter en zal de samenstelling en de smaak van je bereidingen niet sterk veranderen. Witbier is voorbehouden aan zogenaamd delicatere voedingswaren en gaat perfect samen met vis en schelpdieren.

Ben je een liefhebber van mosselen, probeer dan eens een goed witbier bij het koken in plaats van witte wijn. Profiteer ervan om je vrienden te verrassen! 

Witbier als een wolkje

Dankzij dit recept ontdek je hoe perfect witbier past bij vis en hoe dit bier een heerlijke smaak geeft aan deze delicate sabayon. Het geheim: lang en onophoudelijk kloppen om een mousse te krijgen die zo licht is als een wolkje. Een kleine inspanning die je naar het paradijs van de fijnproevers voert. Onmogelijk te weerstaan: probeer snel dit sublieme recept!

DONKER BIER: IDEALE PARTNER VOOR VLEES

Je hebt ongetwijfeld al stoverij of een andere ragout van rood vlees of wild geproefd. Als je je vlees laat marineren met een eenvoudig tafelbier, mis je wellicht de smaakexplosie die een trappistenbier je kan verzekeren.

Om stoofkarbonade van een hele nieuwe orde te proeven, opteer je voor een La Trappe Dubbel, een Chimay Bleue, een Westvleteren 12 of een Rochefort 8. Het recept verandert niet, de smaak lichtjes: hij wordt intenser, genuanceerder en specialer. Effect gegarandeerd! 

De klassieke stoverij met een nieuwe twist    

Liefhebbers van tradities, probeer dit recept eens dat een nieuwe draai geeft aan een grote klassieker van de Belgische gastronomie. Wapen jezelf met een goede stoofpot en laat deze stoverij met vergeten groenten sudderen. Kies zorgvuldig een bruin bier, bij voorkeur een abdijbier, en laat het gerecht rustig pruttelen tot het vlees mals wordt. Een traditie om in eer te houden: serveer dit gerecht met Belgische frietjes!

GEUZE VOOR ALLE SAUZEN

Geuze is afkomstig uit de Brusselse regio en is een specifiek bier dat niet bij iedereen in de smaak valt. Nochtans kan dit bier in verschillende gerechten en kleine schotels de smaak van de diverse ingrediënten intenser maken. Het past zowel bij gevogelte als wild.

Als het koud is, is het perfect in een saus voor rundskarbonade, konijn met pruimen of longhaas. In de lente en de zomer zal frambozengeuze graag de plaats van vinaigrette innemen in uw salades. Kriek past dan weer perfect bij pannenkoeken terwijl een witbier goddelijk smaakt met sinaasappelsap in een mimosa.

Een hemelse pannenkoek

Dit is een dessert voor volwassenen! Een heerlijke combinatie van warm en koud waarbij de smaak van de kersen die van de vanille versterkt. En om dit dessert nog meer smaak te geven, wordt de saus op de pannenkoek gemaakt met Kriek, een bier met een uitgesproken kersensmaak. Een ideaal recept om te serveren tijdens een avondje met je vrienden.

KAAS SMAAKT BETER MET BIER

Wist je dat?

Veel kazen smaken beter met een glas bier dan met witte of rode wijn. Als je houdt van camembert, brie en fijne, zachte kazen, geef dan de voorkeur aan witbier. Bestaat je kaasschotel uit roquefort, blauwe schimmelkaas of cheddar? Kies dan eerder een bruin bier. En bewaar stoutbier en de donkerste bieren voor het dessert.