In bierland begint zich een jaarlijkse landenestafette af te spelen. Zo luidde in 2020 de Limburgse bierbrouwers de noodklok over een tekort aan kratjes. In 2021 was het de beurt aan de Belgische bierbrouwers die met een tekort aan bierflesjes zaten. Dit jaar gaat het mis bij de Duitse bierbrouwers, die zijn namelijk enorm bezorgd over een tekort aan bierflesjes.

Al is de reden bij onze oosterburen wel iets anders dan de voorgaande jaren in Nederland en België. Het tekort aan flesjes die verwacht wordt voor de zomerperiode wordt vooral veroorzaakt door de flink gestegen kosten voor energieverbruik. Dit zorgt ervoor dat er op dit moment minder bierflesjes worden geproduceerd. Aldus een topman van de branchevereniging van Duitse brouwers in de krant Bild.

Onbetaalbaar

De vereniging geeft aan dat de prijzen voor het produceren van bierflesjes voor sommige bedrijven zó hard is gestegen dat bepaalde brouwerijen ze niet meer kunnen betalen. Daarmee komen ze dus zonder bierflesjes te zitten op een gegeven moment. In de Duitse krant laat de topman dan ook optekenen dat er sprake is van een zeer nijpende situatie.

Kleine brouwers

De verwachting is dat de kleinere en middelgrote brouwers hier het meest last van gaan krijgen. Mocht de prijs van de bierflesjes niet al roet in het eten gooien, dan is er nog een probleem: een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Dat zorgt er weer voor dat allerlei brouwerijen te kampen krijgen met verstoring in de (toe)leveringsketens.

Bierflesjes inleveren

Om de pijn een klein beetje te verzachten roept de Duitse brouwersbond mensen op om zo snel mogelijk lege bierflesjes in te leveren bij de winkel voor hergebruik om het probleem enigszins beetje draaglijk te maken. Net als in Nederland zit er in Duitsland gewoon statiegeld op een flesje bier, dus dat is een win-win.

Bron: eatly.nl