Een alcoholallergie is vrij zeldzaam. Wat vaker voorkomt, is een intolerantie voor alcohol of voor een van de andere bestanddelen die je drankje bevat, zoals sulfieten of gluten bijvoorbeeld.

Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid(intolerantie).
Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken, worden ook wel allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk of noten.
Bij niet-allergische voedselovergevoeligheid reageert het lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen. Het afweersysteem speelt hierbij geen of nauwelijks een rol.

Een intolerantie kan zich via een aantal symptomen uiten:

– een rood aanlopend gezicht
– huiduitslag of netelroos
– een verstopte neus
– maagpijn
– misselijkheid
– diarree

Wat doe je eraan?

Dat hangt af van de oorzaak van je intolerantie. Praat erover met je arts.
Misschien zal die je aanraden om alcohol te vermijden of het gebruik ervan te beperken, of om de producten waarvan je last krijgt – de triggers van de intolerantie – te vermijden.

Hopelijk kan je de schuldige snel ontmaskeren en belet die je niet om verder van het ‘happy hour’ te genieten!

Bron: gezondheid.be