Over de gezondheidsvoordelen van wijn en bier bestaat nogal wat discussie. Van bier krijg je een bierbuik en een glas wijn per dag zou goed zijn voor het hart. Maar is dat eigenlijk wel zo? En is het ene drankje écht beter dan het andere?

Wijn of bier?

Het idee dat wijn gezonder is dan bier, stamt af van een onderzoek uit de jaren tachtig. In die tijd ontdekte men dat Fransen over het algemeen minder vaak vroegtijdig stierven aan hartaandoeningen dan bewoners van landen in Noord-Europa. Volgens sommige onderzoekers was dit te wijten aan het feit dat de Fransen over het algemeen een mediterraan dieet hanteerden. Een dieet dat vaak gepaard ging met een goed glas wijn. Een interessante gedachte die leidde tot tal van onderzoeken.

Pro wijn

Een aantal onderzoeken bevestigden wat de onderzoekers verwachtten: een studie uit 1992 in het hoogstaande wetenschappelijke vakblad The Lancet vond bewijs dat het drinken van wijn en andere soorten alcohol arteriële blokkades konden voorkomen of verminderen. Later onderzoek bevestigde het vermoeden dat de gezondheidsvoordelen te wijten waren aan een groep verbindingen die in druiven worden aangetroffen.

Slechte naam

Bier heeft daarentegen in de loop der jaren een veel slechtere naam opgebouwd. Niet alleen zou bier drinken dik maken. De mensen die bier verkozen boven wijn, zouden volgens sommige onderzoeken ook vaker andere ongezonde eetgewoontes hebben dan wijndrinkers. Toch zijn er ook onderzoeken die het tegendeel beweren. Uit een onderzoek van de California Polytechnic State University bleek dat ambachtelijk gebrouwen bier zelfs beter zou zijn dan een glaasje rode wijn. “Ambachtelijk bier is vaak ongepasteuriseerd en ongefilterd en bevat dus meer plantaardige stoffen, gisten, bacteriën, vitamines, mineralen en andere potentieel gezonde bestanddelen dan brouwsels uit de grotere fabrieken”, aldus de onderzoekers.

Geen sluitend bewijs

Hoewel er dus al jarenlang veel onderzoek wordt gedaan naar beide dranken, is er nog niemand geweest die een sluitend bewijs heeft gevonden dat de ene dranksoort beter is dan de andere. Wetenschappers concludeerden vorig jaar nog in een onderzoek dat matige hoeveelheden bier en wijn dezelfde voordelen voor de gezondheid bieden. Ook de Griekse professor Demosthenes Panagiotakos, die jarenlang onderzoek deed naar de langetermijneffecten van wijn en bier op de gezondheid, suggereert dat wijn en bier min of meer gelijkwaardig zijn als het gaat om het verlagen van iemands hartkwaalrisico’s. “Rode wijn is de meest bestudeerde alcoholische drank”, zegt hij. “Maar recente epidemiologische studies en klinische proeven onthullen vergelijkbare relaties voor bier.”

Bron: margriet.nl