De vlierbloesems beginnen te bloeien en dat betekent dat het moment voor home made vlierbloesemsiroop, die je kunt gebruiken in verschillende dranken en gerechten, is aangebroken. Cocktailkunstenaar Oliver Jacobs van Jigger’s in Gent verklapt zijn kleine geheimpjes om de beste smaak te bekomen.

Vlierbloesemsiroop is eenvoudig klaar te maken, maar de intensiteit van de smaak is afhankelijk van enkele factoren. “Ga de bloesems plukken op een mooie dag zonder regen. En doe het ’s morgens, dan geven de bloesems de meeste geur af”, zegt Olivier Jacobs.

“Pluk zo’n viertal of meer grote bloemenknoppen en leg ze even op tafel, dan kunnen eventuele beestjes eruit kruipen. Verwijder zo veel mogelijk takken aan de knoppen – die zijn giftig. Spoel de bloemen in geen geval af op voorhand, want dan spoel je het stuifmeel eraf en verliezen ze een groot deel van hun smaak.”

“Daarna kun je de bloemen gedurende een nacht in een liter koud water laten trekken als een soort thee, samen met een biologische citroen in schijfjes. Biologisch is hier belangrijk; je wilt niet dat er pesticiden in je siroop terechtkomen”, aldus Jacobs. “Zeef dan de bloemen eruit en los een kilo suiker op in de ‘thee’. Dit kan door de ‘thee’ te verwarmen. Neutrale witte suiker zorgt ervoor dat de smaak van de bloem het best bewaart.” Tip: bewaar de siroop koud in de koelkast. Daarin blijft ze tot een maand vers. Invriezen is ook een optie als je hem op een later moment wilt inzetten.

Je eigen vlierbloesemsiroop is multi-inzetbaar in de keuken. “Je kunt er onder meer een limonade mee pimpen. En cocktails natuurlijk, zoals de Just like 1999 op basis van Bellefleur-appel, sap van onrijpe druiven (of citroensap), witte vermout en vlierbloesemsiroop. De siroop is ook een waardige vervanger voor suikersiroop in allerlei baksels en gerechten. Sommigen frituren de bloemen en presenteren ze als aperitiefhapje. Puur natuur zijn ze ook gewoon als decoratie mooi op een cake of taart naar keuze”, klinkt het.

Mits een portie geduld kun je ook je eigen vlierbloesemchampagne maken. “Als je op zoek bent naar een projectje om een maandje op te volgen, kun je tien tot twintig bloemenhoofdjes in tien liter water laten trekken, samen met 300 gram suiker en een à twee citroenen in schijfjes. Doe alles in een grote een pot en leg er een doek over. Roer wel alles drie keer per dag goed door tot op het moment dat er belletjes ontstaan. Dat gebeurt gemiddeld na drie tot vijf dagen. Dan mag er een waterslot op, tot het geen gas meer lost”, aldus Jacobs.

Dan is je champagne bijna klaar. “Na twee tot vier weken kun je het mengsel overgieten in afzonderlijke flesjes met beugelslot. Voeg er per fles een lepel suiker bij en als er gas in komt, heb je vlierbloesemchampagne. Opgepast: net omdat er gas in de flesjes komt, kunnen ze barsten. Vul eventueel plastic exemplaren om beter te kunnen voelen hoe de druk zich opbouwt.”

Bron: nieuwsblad.be