Bier gebruiken als basis voor een zomerse cocktail? Dat is vloeken in de kerk, zullen bierdrinkers zeggen. Toch blijkt dat bier een voortreffelijke basis kan zijn voor een exotische cocktail. Het goede nieuws: je hoeft nog geen eens een grote bierliefhebber te zijn om van onderstaande recepten te kunnen genieten.

Een goed gebrouwen bier is een kwaliteitsproduct en leent zich door de smaak prima als basis voor een cocktail. Je moet alleen wel weten wat je doet met verschillende soorten gerstenat. Ga dus niet in het wilde weg allerlei combinaties bedenken. Een trappistenbier mixen met Cointreau zal geen lof oogsten bij je gasten. Probeer het eens met de onderstaande recepte

1. Michelada

Een heerlijk Mexicaans drankje op basis van bier, tomatensap en pepers. Daarmee is het eigenlijk een variatie op de bekende Bloody Mary, maar dan met bier in plaats van whisky of vodka. Bijzonder lekkere cocktail, zeker de moeite waard om eens te proberen.

Nodig: 250 ml tomatensap, 2 limoenen, mespuntje selderijzout, 1 tl worcestersaus, 0,5 tl tabasco, gedroogde chilivlokken, 0,5 l (Mexicaans) bier, ijsblokjes, cocktailshaker, longdrinkglas.

Pers de limoenen. Mix alle ingrediënten behalve het bier en de chilivlokken met ijsblokjes in de shaker. Schenk de glazen halfvol en voeg het bier toe. Met de chilivlokken decoreer je de ring van het glas. Onze biersuggesties voor deze cocktail: Harviestoun Schiehallion, Augustiner Lagerbier Hell, Fruh Kolsch.

2. Espresso stout

Nodig: 25 ml espresso, 25 ml Kahlúa, stout bier.

Er is geen betere manier om de dag te beginnen dan met een straffe espresso. En daar kun je dus cocktails van maken, ook met bier. Giet 25 ml koude espresso in een kleine kan en voeg er 25 ml Kahlúa aan toe. Roer het goed door en plaats het in de koelkast, samen met twee vaasjes. Koelen tot het echt koud is en verdeel daarna 250 ml koud stout bier over de twee glazen. Verdeel vervolgens de gekoelde espresso-mix langzaam over de glazen en serveer het direct. Onze biersuggesties: Bad Seed Espresso Stout, De Molen Hel & Verdoemenis, Left Hand Brewing Milk Stout.

3. Posh Ginger Shandy

Nodig: 2 citroenen, 1 tl gember, 1 tl gemberwijn, tarwebier, ijs, cocktailshaker, longdrinkglas.

Doe een ruime hoeveelheid ijs in een grote cocktailshaker en voeg het sap van twee citroenen toe, een theelepel gember en een eetlepel gemberwijn. Schud met de cocktailshaker totdat de buitenkant koud aanvoelt. Verdeel het mengsel over twee longdrinkglazen, giet er 250 ml tarwebier bij en garneer het geheel met een plakje gemberwortel, eventueel gesneden in dunne reepjes. Onze biersuggesties: To Ol Blossom (Amerikaans tarwebier), Eisenbahn Weizenbock.

4. Campari IPA

Nodig: 50 ml Campari, IPA-bier, ijsblokjes, bloedsinaasappels.

Neem twee bierglazen en doe hier drie ijsblokjes in. Verdeel 50 ml Campari over de glazen en vul de glazen met IPA bier. Voeg een scheutje sinaasappelsap toe (bloedsinaasappel is perfect voor dit doel) en wrijf een sinaasappelschil rond de rand van elk glas voordat je het in de drank laat vallen. Simpel, maar deze doet het altijd goed bij liefhebbers van cocktails. Onze IPA-suggesties: Beavertown Neck Oil Session IPA, Ska Modus Hoperandi, Four Pure Session IPA.

5. Mojito van frambozenbier

Nodig: limoenen, 50 ml rum, verse munt, frambozenbier, ijs.

De laatste in het rijtje ‘cocktails met bier’ doet het goed bij de dames en is een echte zomerhit. Deze Mojito is een variant op de klassieke mojito, waarbij je het bruiswater en de suiker vervangt door frambozenbier. Je kunt deze biercocktail maken met bijvoorbeeld Lindemans Framboise of St-Louis Premium Framboise. De ideale cocktail om een zomerse avond mee af te sluiten.

Neem twee longdrinkglazen en verdeel een fijngehakte limoen samen met 50 ml rum over de bodem van de glazen. Meng het geheel om een ​​beetje van het limoensap in de rum los te laten. Voeg ijs toe en kneus wat muntblaadjes. Strooi de muntblaadjes in de glazen en verdeel vervolgens 330 ml frambozenbier over de glazen. Garneer het geheel met een paar frambozen en serveer het. Onze bier suggesties: Kasteel Rouge, Lindemans Framboise, Mongozo Mango.

Bron: manners.nl