Met de warme dagen in aantocht is de kans groot dat je de flesjes Heineken, Amstel, Brand en Hertog even voor gezien houdt en jezelf gaat verwennen met een bijzonder biertje. Nu kunnen smaken natuurlijk verschillen, maar als het echt warm begint te worden is de kans groot dat je kiest voor witbier of weizenbieren. Qua naam klinkt het bijna hetzelfde, maar de verschillen zijn groot.

Om het verschil tussen witbier en weizenbier even goed helder te krijgen is het belangrijk om even in de geschiedenis te duiken. Denk je aan Duitsland, dan kun je moeilijk om het Duitse bier heen. Door de eeuwen heen heeft bier altijd een belangrijke rol gespeeld in de Duitse cultuur en anno 2020 is dat niet veel anders. Dat zorgt er ook voor dat het ‘echte’ Duitse bier anders is dan alle andere bieren. Hoofdschuldige is de beroemde Duitse wet die we beter kennen onder de naam ‘Rheinheitsgebot’. Deze wet zorgde er eeuwenlang voor dat het bier in Duitsland alleen bier mocht heten als het aan bepaalde vereisten voldeed.

verschil tussen witbier en weizenbier

Rheinheitsgebot

Het Duitse bier moet volgens dat Rheinheitsgebot alleen bestaan uit gemout gerst, water en hop. Niets mis mee zou je denken, maar elke biersoort die meer of minder ingrediënten bevat, mocht gewoon geen bier heten. Het was zelfs zo dat tot aan de 17e eeuw er ook geen gist gebruikt mocht worden. Dat was dus knap lastig als je een prima biertje had weten te produceren en het in Duitsland wilde verkopen. Dat lukte tot voor kort (1984) dus niet. Die regels hebben dus ook invloed op het Duitse Weizenbier. Volgens het Rheinheitsgebot moet het namelijk minimaal 50% tarwemout bevatten. Dat zorgt trouwens ook voor die indrukwekkende schuimkraag, zoals we het van weizenbier gewend zijn.

De Belgische witbieren

De Belgen pakken de zaken heel anders aan. Die hebben geen last van de strenge bepalingen uit het Rheinheitsgebot en brouwen er lustig op los, niet gehinderd door tal van beperkingen. Hun witbier is dan ook anders. Het ontleent de naam aan de kleur van het bier wat dus ook meer wit dan goudgeel is. De Belgen brouwen hun bier van voornamelijk ongemoute tarwe en voegen daar doodleuk nog wat koriander en sinaasappelschillen aan toe. Dat mag dus niet volgens het Duitse Rheinheitsgebot, maar dat zal de Belgische brouwer een zorg wezen. Het troebele Belgische bier bevat door de andere samenstelling ook minder tarwe dat het Duitse Weizenbier en heeft een kenmerkende zoetzure smaak en is wat kruidiger.

Bier is nu eindelijk ook in Duitsland gewoon bier

De verschillen tussen beiden witbier en weizenbier zijn dus groot. Bovendien zullen de Duitse bierbrouwers van de oude stempel hun neus ophalen voor het Belgische product. Omdat de Belgische bieren dankzij een uitspraak van het Europese Hof in 1987 ook in Duitsland als bier verkocht mogen worden, zetten veel Duitse brouwers op hun etiket dat hun bier is gebrouwen volgens het Duitse Rheinheitsgebot. Daarmee is die vreemde Duitse wet eigen meer een marketinginstrument geworden. Dat doet overigens niets af aan de smaak, zowel het Belgische witbier als het Duitse weizenbier zijn extreem lekker om te drinken tijdens een lange warme zomeravond.

Bron: man-man.nl/man