Natuurlijk ken je glühwein, de heerlijke drank die met erwtensoep onlosmakelijk is verbonden met winterse temperaturen. Het wordt sinds jaar en dag gedronken en dus zijn hele generaties ermee opgegroeid. Glühbier is een stuk minder bekend, maar daarom niet minder lekker. We geloven dat je het nog lekkerder gaat vinden als je weet dat je het helemaal zelf kunt maken.

Glühwein of glühbier?

Op het moment dat de temperaturen gaan dalen en de eerste sneeuw is gevallen beginnen de meesten al te hunkeren naar het eerste glaasje glühwein. Niks mis mee, maar een beetje variatie kan geen kwaad. Nu weet je wellicht dat glühwein eigenlijk niks anders is dan verwarmde wijn. Tijdens het verwarmen wordt er kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen aan toegevoegd. Wil je het echt lekker hebben, dan kan je er ook nog suiker of honing bij doen. Dat klinkt eenvoudig, maar de echte glühwein mag niet warmer worden dan 70 graden. De reden is dat anders de alcohol verdampt en dat willen we natuurlijk niet.

Zo maak je zelf glühbier

Om een echt ouderwets lekkere glühbier te maken kunnen je voor een groot deel je eigen fantasie gebruiken. Zo zal de een watertanden bij het idee van een heerlijk abdijbiertje, terwijl een ander liever een oud bruin of Kriek gebruikt. Welk bier je ook wil gebruiken: verwarm het met beleid! Door het te snel op te willen warmen jaag je de aroma’s het bier uit en dat komt de smaak zeker niet ten goede. Met andere woorden, gebruik een lage vlam voor het beste resultaat. En met opwarmen bedoelen we dan ook opwarmen: blijf weg van te hete temperaturen zodat het niet aan de kook raakt.

De werkwijze van glühbier

Natuurlijk wil je dat je eerste probeersel gelijk een hit wordt en daarom is het verstandig om te kiezen voor een heerlijk fruitig bier als een Kriek of Geuze. Gebruik bij voorkeur drie flesjes bier en hou de (pers)sinaasappelen, het kaneelstokje en de kruidnagels bij de hand, net als de kristal- en bruine basterdsuiker.

Het hele proces is extreem simpel zolang je onderstaande stappen doorloopt:

-Steek de kruidnagels in de schil van de perssinaasappelen.

-Maak eventueel kleine inkepingen in de sinaasappel om een beetje sap in het bier te laten trekken

-Schenk het bier in een ruime pan op een laag vuur. (Hou de pan goed in de gaten)

-Als het bier warm wordt voeg je de sinaasappelen met kruidnagel toe. Ook het kaneelstokje doe je er bij.

-Vervolgens voeg je twee eetlepels bruine basterdsuiker toe.

-Het geheel laat je gedurende 20 minuten op een laag vuur pruttelen. Laat het deksel op de pan om de aroma’s te bewaren.

-Na 20 minuten kun je jouw brouwsel proeven. Mocht het nog niet op smaak zijn, voeg dan wat suiker toe. Daarna is het genieten geblazen!

Bron: man-man.nl/man