De tijd dat bier enkel thuis werd gedronken of minderwaardig werd beschouwd in de gastronomische keuken, ligt ver achter ons. En gelukkig maar, want bier is perfect als pairing bij gerechten of als smaakmaker in sauzen. Vooral traditionele streekbieren zoals geuze doen het goed bij typische wild- of eindejaarsgerechten. Net zoals bij wijn zijn er natuurlijk wel een paar vuistregels die je in het achterhoofd moet houden. Klaar voor een creatieve toets in de keuken? Volg de gids!

Foodpairing: harmonie

Je kan met bier drie kanten op en elke manier heeft zijn voordelen. Eerst en vooral kan je het bier laten harmoniëren met je gerecht. Denk maar aan een fris pintje bij mosselen (kan het Belgischer?) of duif met een bitterzoet, donker bier.

Foodpairing: aanvullen 

Je kan ook kiezen voor aanvullende smaken. Zo vult de citrussmaak van witbier gebakken of gekookte vis mooi aan. Rood vlees is lekker met een blond of bruin abdijbier. Een dessert wordt naar een hoger niveau getild door een fruitbiertje.

Foodpairing voor gevorderden: contrasteren

Verder kan je contrasteren. Hiervoor moet je wel wat experimenteren tot je de juiste combinatie hebt gevonden, zoals de combo van een oude kriek of geuze met een scherpe, blauwe kaas.

Tips voor bier in je gerechten 

Bier is lekker in beslag, sauzen, suddergerechten … De gouden regel? Voeg het mondjesmaat toe. Anders wordt je gerecht bitter. Een te sterke hopsmaak ga je tegen met suiker, room, gedroogde vruchten of zoete groenten. Houd ook rekening met de bereidingstijd: hoe langer, hoe sterker de smaak. Daarom komt het erop aan te proeven, te proeven en nog ’s te proeven.

Bron: unileverfoodsolutions.be