Ingrediënten voor 4 personen:

50 cl blond of amberkleurig bier  –   50 cl kippenbouillon (eventueel van blokjes)  –  3 grote uien  –  80 gr gerookt spek  –  1 kl griessuiker  –  snuifje muskaatnoot  –  5 cl room  –  klontje boter  –  8 sneetjes geroosterd stokbrood  –  100 gr gemalen kaas (emmentaler) –  1 el fijngehakte peterselie  –  peper en zout naar smaak

Bereiding;

  1. Hak de ui fijn en laat hem gedurende 7 minuten zacht stoven in wat boter in de soepketel.
  2. Snijd ondertussen het spek in blokjes. Voeg de spekblokjes toe aan de ui. Laat nog 3 minuten zacht doorbakken.
  3. Giet bier en bouillon bij de ui. Breng aan de kook.
  4. Voeg de suiker toe, wat muskaatnoot, peper en zout. Laat een half uur zacht koken zonder deksel.
  5. Voeg de room toe en breng opnieuw aan de kook.
  6. Verdeel de soep over vier diepe borden. Leg in elk bord 2 toastjes van het stokbrood. Leg daar wat gemalen Emmentaler op. Laat gratineren onder de grill tot de kaas gesmolten is en een kleurtje gekregen heeft. Werk elk bord af met wat fijngehakte peterselie en serveer.

Smakelijk eten