Davy, Uwe, Bavo en Kobe zijn de eigenaars van bierspecialiteitencafé Spéciale Belge. Hun toekomstplannen: eigen brouwerij met ruimte voor workshops & foodpairing. In het groen kwartier in Antwerpen openden deze vier vrienden in 2018 Spéciale Belge Taproom. Ze bouwden de aanvankelijk oude loods om tot een hedendaags biercafé.

De naam van het café verwijst naar een biertype dat in het begin van de 20ste eeuw uit een wedstrijd is ontstaan. “In België wilde men het lokale, dorpse bier veredelen zodat het de concurrentie kon aangaan met Britse, Duitse en Tsjechische importbieren.” Zo ontstond Spéciale Belge, een amberkleurig bier van hoge gisting dat vergelijkbaar is met de Britse Pale Ale. De Koninck en Palm zijn hiervan de meest bekende voorbeelden. “In ons café willen we iets anders bieden dan de bekende bieren die de meeste cafés schenken. Iets anders ook dan de voornamelijk buitenlandse bieren die gespecialiseerde cafés in Antwerpen op de kaart zetten”, zegt Davy. “Smaken staan bij ons voorop. Onze klanten ontdekken hier nieuwe bieren én smaken.” Authenticiteit is de basis van alles. “Wij willen geen eenheidsworst aanbieden, maar gaan op zoek naar kleine lokale pareltjes die minder vanzelfsprekend zijn”, zegt Davy.

De perfecte match

Bij Spéciale Belge staat de smaak centraal. “We vragen aan onze klanten om zich open te stellen voor nieuwe smaken”, stelt Kobe. “En dat geldt ook voor foodpairing. Kaas en bier zijn juweeltjes om te combineren: soms zoeken we contrast, soms harmonie. Belangrijk voor een lekkere combinatie is het vinden van de juiste balans.”

“Smaken staan bij ons voorop. Onze klanten ontdekken hier nieuwe bieren én smaken”, aldus de eigenaars.

Bron: libelle-lekker.be