Denk nu niet dat een Duvel, of een Delerium Tremens (beide 8,5%) zware bieren zijn? In vergelijking met de onderstaande tien biertjes verdwijnen zij volledig in het duister.

Een aantal bierbrouwers strijden de laatste jaren om de titel, ‘sterkste bier ter wereld’. Ondertussen worden er percentages gehaald van ver boven de 40%. De techniek om bier te brouwen met een zeer hoog alcoholpercentage werd per ongeluk ontdekt eind 19e eeuw. Een bierbrouwer vergat twee vaten bier in de kelder te zetten op een koude winternacht. De vaten bevroren en barsten. Het enige vloeistof wat overbleef was een zeer sterk bockbier in het midden van het ijs, ‘Eisbock’. Deze methode heet ook wel ‘freeze distilliation’: alcohol bevriest bij lagere temperaturen dan water. Door bier steeds kouder te maken kan het bevroren water worden weggehaald, en wat overblijft is steeds sterker bier.

10. Schorschbräu Schorschbock – 31%

De strijd om het sterkste bier barstte pas echt los in 2008. De Duitse brouwerij Schorschbräu en het Schotste BrewDog brachten om de beurt sterker bier uit. De Duitsers begonnen met Schorschbräu Schorschbock met een alcoholpercentage van 31%.

9. Revelation Cat Freeze the Penguin – 35%

Het record van BrewDog hielt maar kort stand. Een maand later kwam de Italiaanse brouwer Alex Liberati van de Revelation Cat Craft Brewing in samenwerking met de Belgische brouwerij De ‘PROEF’brouwerij met het nog net iets sterkere Freeze the Penguin op de markt.

8. Struise Black Damnation VI – Messy – 39%

Ook de Belgische Struise Brouwers mengen zich in de strijd met hun ‘Black Damnation’ biertjes. De sterkste uit de serie is nummer zes, ‘Messy’. Overigens is deze nooit commercieel op de markt gekomen, en is enkel te proeven in de brouwerij.

7. Baladin Esprit de Noel – 40%

Ook de Italiaanse brouwer Teo Musso mengde zich even in de strijd met zijn kerstbiertje.

6. BrewDog Sink the Bismarck – 41%

De Schotten van BrewDog heroverden in februari 2010 weer de titel met hun “Sink the Bismarck” biertje.

5. Schorschbräu Schorschbock – 43%

De Duitsers van Schorschbräu konden het hier natuurlijk niet bij laten en in mei kwamen ze met hun nieuwe ‘Schorschbock’, nu met 43% alcohol.

4. The End of History – 55%

Twee maanden later waren het de Schotten van BrewDog die de titel van sterkste bier weer opeisten, nu met hun ‘The End of the History’ bier met een alcoholpercentage van 55%.

3. Schorschbock 57 – 57,5%

In oktober 2011 brachten de Duitsers van Schorschbräu de Schorschbock met 57.5% op de markt.

2. Brewmeister Armageddon – 65%

In 2012 echter, waren het andere Schotten die de titel toch weer terughaalden naar hun land. Brewmeister kwam met ‘Armageddon’, een biertje met 65% alcohol! Momenteel de recordhouder van sterkste bier in de wereld.

1. Brewmeister Snake Venom – 67%

Het voorlopig sterkste bier ter wereld

Ondertussen hebben de Schotten een nog sterker biertje gebrouwen, de ‘Brewmeister Snake Venom’ met 67% alcohol.

Wie doet nog straffer?