Als je dacht dat een Duveltje of een Delerium Tremens zware bieren zijn, ben je er volledig naast. In vergelijking met de volgende tien bieren stellen ze niks voor.

De laatste jaren strijden een aantal bierbrouwers om de titel, ‘sterkste bier ter wereld’. Ondertussen worden er percentages gehaald van ver boven de 40%. De techniek om bier te brouwen met een zeer hoog alcoholpercentage werd per ongeluk ontdekt eind 19e eeuw. Een bierbrouwer vergat twee vaten bier in de kelder te zetten op een koude winternacht. De vaten bevroren en barsten. Het enige vloeistof wat overbleef was een zeer sterk bockbier in het midden van het ijs, “Eisbock”. Deze methode heet ook wel “freeze distilliation”: alcohol bevriest bij lagere temperaturen dan water. Door bier steeds kouder te maken kan het bevroren water worden weggehaald, en wat overblijft is steeds sterker bier.

Hieronder de top 10

10. Samuel Adams Utopias 10th Anniversary – 29 Vol.%
De Amerikaanse brouwerij Samuel Adems was een van de eerste die begon met het brouwen van zeer sterk bier. In 1999 begonnen ze met “Millennium”, een biertje met 21% alcohol. In 2002 werd het bier nog sterker, “Utopias” met 24%. Sindsdien is het traditie dat ze ieder jaar een “Utopias” uitbrengen met een steeds hoger alcoholpercentage. De sterkste tot nu toe is de “10th Aniversary” uit 2012 met een alcoholpercentage van 29%. Goedkoop is het Utopias bier overigens niet, een fles kost rond de $100.

9. Schorschbräu Schorschbock – 31 Vol.% De strijd om het sterkste bier barstte pas echt los in 2008. De Duitse brouwerij Schorschbräu en het Schotste BrewDog brachten om de beurt sterker bier uit. De Duitsers begonnen met Schorschbräu Schorschbock met een alcoholpercentage van 31%.

8. Revelation Cat Freeze the Penguin – 35 Vol.%Het record van BrewDog hielt maar kort stand. Een maand later kwam de Italiaanse brouwer Alex Liberati van de Revelation Cat Craft Brewing in samenwerking met de Belgische brouwerij De ‘PROEF’brouwerij met het nog net iets sterkere Freeze the Penguin op de markt. 000003e