Op de ledenvergadering van 23 januari mochten we 19 leden verwelkomen.
Enkele bestuursleden en leden waren vergezeld van hun partner. Deze proefavond van eigen gemaakte rosé– en witte wijnen ging voor de eerste door volgens de nieuwe formule die onze voorzitter tijdens de voorbije ledenfeestvergadering had aangekondigd.
Er werden zowel fruit– als druivenwijnen ter degustatie/beoordeling door de leden aangeboden. Bij de fruitwijnen konden we proeven van appel-, rabarber– en stekelbeswijn en bij de druivenwijnen van Trebbiano en Johanniter. Buiten categorie had Louis ook twee wijnen binnengesmokkeld die aangekocht werden bij de Aldi: Pinot Gris en Pinot Blanc. Deze laatste twee wijnen haalden scores van 80 en 85%. De eigen geproduceerde wijnen van de leden lieten zich afvlaggen met gemiddelde scores tussen 62 en 77%.

Na de degustatie informeerde onze voorzitter Louis ons aan de hand van een PP-presentatie over de volgende druivensoorten die geschikt zijn om bij ons rosé- en witte wijnen te vinifiëren: Chardonnay, Auxerrois, Müller-Thurgau (Rivaner), Pinot Blanc (Weisburgunder), Pikot Gris (Ruländer, Grauer Burgunder), Ziegerrebe, Johanniter, Merzling en Solaris. Van deze wijnen kwamen we meer te weten over hun afstamming, eigenschappen van de druif en de wijn die er wordt van gemaakt. Zo weten wij nu bijvoorbeeld dat de Johanniterdruif -waarvan wij in onze gilde reeds voortreffelijke wijn hebben gemaakt- afstamt van de Seyve Villard (Pinot Gris x Chasselas) en Riesling x Pinot Gris. Deze druif heeft een gemiddelde en regelmatige groei, is bij ons goed rijp te krijgen (oktober) en in ons klimaat goed resistent tegen schimmelziekten.
Als klap op de vuurpijl, werden we getrakteerd op een heus aangepast koud buffet. Iedereen vond dit een prachtig idee en genoot er ten volle van. Bedankt voorzitter voor dit fijn initiatief.
Voor herhaling vatbaar!
Hieronder vind je het overzicht van de wijnen