Open Monumentendag 
Op zondag 10 september stond onze gilde met een info- en degustatiestand aan Villa Boulanger of ook gekend als Klavertjevier (omdat er 4 gezinnen wonen). Er kwamen in totaal zo’n 180 mensen op bezoek waarvan een groot deel ook kennis maakte met de Lipsevallei.
De aanwezigen werden vergast op een degustatie van appel- en kriekenwijn. Ook lieten wij een donker en blond gildebier proeven. Uiteraard maakten we er ook publiciteit voor onze Kaas- en Wijnavond.
Er was heel wat belangstelling voor onze gilde-activiteiten.
Theorie cider maken
Op de ledenvergadering van dinsdag 13 september kwamen we met 15 leden en bestuursleden samen om meer te vernemen over het ambachtelijk maken van cider. Met een mooie presentatie ‘Hoe een goede cider maken’ vertelde Eddy ons o.a. dat het zeer belangrijk is om de gisting langzaam te laten verlopen in een donkere kelder. Ook wees hij er ons op dat we, uit veiligheidsoverwegingen, best champagneflessen gebruiken van minimum 750 gram. Ook over de soorten appelen die best gebruikt worden voor cider en hoe het verdere verwerkingsproces best verder verloopt, bracht hij ons een en ander bij. En heel belangrijk: we werden rijkelijk bedacht met proevertjes, zowel uit eigen kelder als van professionele ciderproducenten. Iedereen vond bovendien de cider van de spreker de beste van allemaal.
Van Patrick kwamen we meer te weten over de Spaanse ciderproductie. Hierbij bestaan er twee methodes: enerzijds de natuurlijk, kleinschalig geproduceerde Sidra natural en de grootschalig, machinaal gemaakre Sidra gasificada, waar meestal ook suiker wordt aan toegevoegd. De voornaamste ciderproductie ligt in de provincie Asturias in het NW van Spanje. Ook liet Patrick Paul Plastria eens voordoen hoe er plaatselijk cider wordt uitgeschonken (zie foto).