Onder leiding van wijndeskundige Roland Heelen van het wijnhuis ‘Portal d’Azenha’ maakten een twintigtal leden, op de ledenvergadering van dinsdag 10 mei, kennis met een aantal lekkere witte en rode wijnen uit de Portugese Dourostreek. Ook konden we proeven van enkele uitstekende witte en rode portowijnen.
Vooraleer we echter onze smaakpupillen de vrije loop lieten, vertelde Roland Heelen ons dat ‘Portal d’Azenha’ een ervaren wijnhuis is met eigen wijngaarden en prachtige producten. Ook kopen zij met de meeste zorg de beste oogsten van een aantal wijnboeren uit de streek en verwerken die vervolgens tot heerlijke porto’s en wijnen. Hun productiecentrum heeft zijn thuisbasis in de prachtige Dourostreek. Deze streek dankt haar naam aan de rivier Douro die door het gebied stroomt. De bovenloop van het Portugese gedeelte van de Douro staat bekend om haar vele Quinta’s. Dit zijn wijngaarden waar de druiven voor porto groeien. De rivier werd vroeger ook gebruikt om de porto per rabelo naar Porto te voeren. Deze kleine vrachtbootjes waren speciaal uitgerust om de vaten porto te transporteren.
Na een leerrijke inleiding mochten we eindelijk proeven van hun witte, rosé en rode Portal d’Azenha Vinho DOC.
Eveneens maakten we kennis met enkele Reserva en zelfs Grande Reserva-wijnen. Stuk voor stuk volle wijnen met zachte tannines, een lichte houttoets en een elegante afdronk.
Tenslotte liet Roland ons ook proeven van enkele White, Tawny en Ruby porto’s. Stuk voor stuk lekkere wijntjes met fijne en delicate aroma’s.
Als kers op de taart mochten we proeven van een Late Bottled Vintage, een 10 years en een 30years Porto. Deze laatste, bruinrode dessertwijn met smaaktoetsen van noten en karamel, laat zich graag vergezellen van gedroogd fruit, wild, eenden– of ganzenlever met sinaasappel of peer, belegen en blauwe kazen en desserts.
Iedereen was vol lof over de geproefde wijnen en Porto’s. Het was zonder discussie een zeer geslaagde degustatieavond. Bedankt Roland, je liet ons kennismaken met prachtige, eerlijke producten uit de Portugese Dourostreek.
Meer info over dit wijndomein is te vinden op www.portaldazenha.com. Hun wijnen en porto’s zijn te koop bij Carrefour Market Herent.