Op de ledenvergadering van dinsdag 12 april maakten een dertigtal leden kennis met enkele buitenlandse trappistbieren. Bestuurslid Paul VD liet ons proeven van een Spencer (USA), Zundert (Ned.), La Trappe (Ned.), Engelszell (Oostenrijk) en Tre Fontane (Italië).
Paul vertelde ons van deze Trappisten ook enkele wetenswaardigheden. Zo kwamen we te weten dat de Spencer Trappist Ale, het eerste trappistenbier dat buiten Europa gebrouwen wordt, eind 2013 in productie werd genomen en datzelfde jaar reeds het ATP-logo kreeg. De brouwerij van de Saint Joseph’s Abbey bevindt zich in het dorpje Massachussetts in de buurt van Boston.
Het Nederlandse trappistenbier Zundert wordt gebrouwen in Trappistenbrouwerij De Kievit van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert, op enkele kilometers van de Belgische grens. Het werd in 2013 op de markt gebracht en kreeg datzelfde jaar het ATP-logo. Hun eerste brouwsel (5000 flesjes) was in vier uur tijd uitverkocht.
In Bierbrouwerij De Koningshoeven van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, in de nabijheid van Tilburg, wordt het trappistenbier La Trappe gebrouwen. Van 1999 tot 2005 werd het ATP-logo niet gevoerd omdat de abdij in die periode een samenwerkingsovereenkomst met het commerciële Bavaria-concern was aangegaan.
Het trappistenbier Engelszell, werd in februari 2012 voor het eerst gebrouwen in de brouwerij van Stift Engelszell, gelegen in Engelhartszell an der Donau, het enige trappistenklooster in Oostenrijk. Vanaf april 2012 is dit bier op de markt en vanaf oktober 2012 kreeg dit bier het “ATP”-logo.
Het trappistenbier Tre Fontane wordt gebrouwen volgens het recept van de monnikengemeenschap van Tre Fontane in Rome. Het is begin mei 2015 officieel erkend als ‘Authentic Trappist Product’.
Iedereen ontdekte tussen deze buitenlandse trappistbieren er wel eentje die hem kon bekoren. Onbekend is onbemind, nietwaar?