Menu:
Varkensfilet met gildebiersaus
Gildebiersoep met gecarameliseerde ui
Steranijspannekoekjes met peer in gildewijn en chocoladesaus

 
VARKENSFILET MET GILDEBIERSAUS (4 personen)
Bereidingstijd 40 minuten
•    8 vastkokende aardappelen (ongeveer 1 kg)
•    100 gram boter of margarine
•    250 gram champignons
•    200 gram Ardense ham in plakjes (5mm)
•    800 gram varkensfilet (4 sneden van 2 cm)
•    1 flesje donkere Lipse (33cl)
•    200 cl slagroom
•    zout, vers gemalen peper
Bereiding
De oven voorverwarmen op 200 graden °C. Aardappels schillen, wassen en in gelijkmatige blokjes snijden. Laat de helft van de boter in de pan smelten en vervolgens de aardappelblokjes licht bruin bakken.
Champignons schoonmaken en in plakjes snijden. Ardense ham in reepjes snijden. De champignons en ham bakt u vervolgens enkele minuten mee met de aardappelblokjes. Aardappelmengsel schept u in een ovenschaal en plaatst deze in het midden van de oven. Bak het geheel in ongeveer 20 minuten gaar.
Bestrooien de medaillons met zout en vers gemalen peper. Doe de rest van de boter in een pan en verhitten deze. Bak vervolgens de medaillons aan beide kanten bruin. Leg de medaillons in een ovenschaal en laat deze ca. 8 minuten doorgaren.
Met het flesje donkere Lipse blust u het bakvet van medaillons af en laat deze ca. 5 minuten koken. Voeg vervolgens de slagroom toe. Laat het geheel onder af en toe roeren nog enkele minuten zachtjes door koken. Breng de saus op smaak met zout en vers gemalen peper.
GILDEBIERSOEP MET GECARAMELISEERDE UI (4 personen)
•    2 grote uien
•    25 g boter
•    2 eetlepels bruine basterdsuiker
•    1 theelepel tijm
•    1 pot vleesfond (380 ml)
•    1 fles blonde Lipse
•    zout en versgemalen zwarte peper
•    4 dikke sneden meergranenbrood
•    100 g geraspte Gruyèrekaas
Bereiding
Uien pellen en snipperen. In pan boter verhitten en ui ca. 3 minuten fruiten. Suiker erdoor scheppen en ui in ca. 3 minuten zachtjes bruinbakken, regelmatig omscheppen. Tijm, vleesfond en bier toevoegen. Soep al roerend aan de kook brengen en ca. 20 minuten zachtjes laten sudderen. Pittig op smaak brengen met zout en peper. Grill voorverwarmen. Petit pain in plakjes snijden. Biersoep in ovenvaste soepkommen scheppen. Sneetjes brood erin leggen en met kaas bestrooien. Soepkommen op bakplaat zetten en onder hete grill kaas in 2-3 minuten laten smelten.
Tip: ook lekker met verkruimelde blauwaderkaas zoals roquefort of danish blue.
STERANIJSPANNEKOEKJES MET PEER IN GILDEWIJN EN CHOCOLADESAUS (8 personen)
•    1 peer
•    1 citroen
•    0,5 liter droge witte wijn
•    100 gr zwarte chocolade
•     25 gr suiker
•    ongezouten bakboter
•    1 pakje dropveter
Voor de pannenkoeken
•    1 steranijs
•    125 gr bloem
•    25 gr suiker
•    5 gr vanillesuiker
•    1 eetlepel kaneelpoeder
•    2 eieren
•    0,5 liter melk
•    een weinig zout
Bereiding
Vijzel de steranijs met de mortier en haal vervolgens door de zeef. Schil een peer en haal het klokhuis eruit, snij de peer in blokjes en besprenkel met citroen.
Zet een kookpot met de wijn, 25 gr suiker en de schillen van de citroen op een laag vuur. Pocheer de peer 15 minuten in de witte wijn. Verwijder daarna de citroenschillen en laat de peerblokjes uitlekken.
Meng de gezeefde anijs met de bloem, de suiker, de vanillesuiker, de olijfolie het kaneelpoeder en zout in een pot. Doe er ook de eieren bij en meng het geheel. Giet er al roerend de melk bij en klop het beslag stevig op tot er geen klonters overblijven.
Smelt wat boter in de koekenpan en bak hierin een pollepel van het beslag tot er gaatjes in de koek komen. Draai de pannenkoek om en bak hem bruin aan de andere zijde.
Smelt de chocolade op een laag vuur in een pannetje met dikke bodem.
Bestrijk de pannenkoek met een dun laagje chocoladesaus en leg er de peer op. Vouw de pannenkoek en bind ze dicht met dropveter.
Dien op met wat extra chocoladesaus.