Op dinsdag 9 september kwamen we met 12 leden samen om ons, onder leiding van Louis Leten, het maken van schuimwijn eigen te maken. Aan de hand van een leerzame presentatie met de daarbij behorende professionele uitleg leerde Louis ons de knepen voor het maken van een lekkere schuimwijn.
Hij vertelde ons o.a. meer over de bereidingsmethoden, de Belgische schuimwijnen, de karakteristieken van een goede schuimwijn, de geschikte grondstoffen en de te nemen productiestappen.
Opmerkelijk bij de bespreking van de Belgische schuimwijnen was de vaststelling dat de prijzen ervan schommelen tussen 10 en 22 euro. Bij de goedkoopste wordt er enkel gebruik gemaakt van Chardonnay druiven, bij de duurste van Chardonnay en Pinot Noir druiven. Om tot een lekkere schuimwijn ten komen is het volgens Louis van groot belang dat er een goede basiswijn gebruikt wordt die volledig is uitgegist. Best heeft deze wijn ook 9 gr/l zuur en 11% alcohol.
Voor de hergisting op de fles wordt er champagnegist, klaringsmiddel, suiker en eventueel wat tanninepoeder toegevoegd. Na deze hergisting gedurende 3 weken op ongeveer 25°C dient de droesem van de tweede gisting verzameld te worden op de kurk. Deze droesem wordt nadien uit de fles verwijderd waarbij er 10 ml dosagelikeur wordt bijgevoegd.
Op 16 september konden we dan eindelijk de handen uit de mouwen steken. Op zijn wijngoed leerde Louis ons ook hoe we de theorie konden omzetten in de praktijk.
Er stond een groot vat uitgegiste rabarberwijn klaar om schuimwijn van te maken. We voegden de nodige ingrediënten toe (geleerd in de theorieles) en bottelden de wijn in zware champagneflessen. We sloten de flessen af met een kroonkurk en plaatsten de flessen in een verwarmde kist zodat de toegevoegde gist en suiker hun werk zouden doen. Tijdens de werkzaamheden trakteerde Louis ons op een lekkere schuimwijn van vorig jaar. Ook Paul had een paar van zijn schuimwijnen meegebracht, die ook in de smaak vielen. Nu nog afwachten wat het resultaat zal zijn van onze praktijkles. We houden jullie op de hoogte.
Foto’s en tekst: Jos (uit de presentatie van Louis)