Op de druk bijgewoonde ledenvergadering (24 bierliefhebbers) van 22 april heeft de gilde een verkenning gedaan rond minder bekende commerciële bieren. Veelal ging het om echt onbekende bieren, dikwijls het resultaat van uit de hand gelopen hobby’s.
Van de stadsbrouwerij van Aarschot kregen we de “Aarschotse Forto” een blond bier van 6% Vol Alc met hergisting op de fles en de “Aarschotse Bruine”, een donker biertje van 6,5 % Vol Alc eveneens met nagisting op fles. Deze laatste kreeg een iets betere waardering van de deelnemers aan de proeverij.
Daarop volgde de brouwerij van Vissenaken met als eerste proever de “Toverheksen”, een donker bier (flessen van 75 cl) waarvan het alcoholgehalte niet gekend was. Van dezelfde brouwerij proefden we nadien de “Fasso” , een blondje van 6,5% Vol Alc eveneens in grote flessen.
Een ontdekking waren vervolgens de bieren van brouwerij Engilsen van Tessenderlo. Vooreerst werd de “Dief Silver” geproefd, een blond bier van 6,5% Vol Alc en zijn broertje de “Dief Gold”, eveneens blond en 8% Vol Alc rijk. Deze beide bieren zijn uitsluitend lokaal te verkrijgen in het Tessenderloose.
De avond werd uiteraard afgesloten met eigen kweek. De “Lipse Blond” van december 2013 (ong. 6,5% Vol Alc) en de “Lipse Donker” van januari 2014 ( eveneens ong. 6,5 % Vol Alc) werden door de deelnemers erg gesmaakt. Heel wat foto’s van de betrokken brouwerijen en hun installaties, alsmede de lekkere proevertjes tussendoor maakten van de avond een groot succes.
Afwezigen hadden ongelijk.
Tekst en foto’s: Patrick