Op de ledenvergadering van 14 januari waren we met 17 aanwezigen om 11 wijnen – 10 witte en één rosé – te proeven en te beoordelen.
Ons gildelid Louis gaf eerst een korte herhaling over het sulfiteren van en de zuurbalans in wijnen. Volgens Louis zijn twee veel voorkomende fouten in wijn de oxydatie en een slechte zuurbalans. Oxydatie door te weinig ‘vrij sulfiet’ in wijn en slechte sulfietgeuren door teveel ‘vrij sulfiet’ in wijn. Hij vertelde ons dat de zuurbalans afhankelijk is van soort wijn (wit of rood) en hoe eventuele correcties van het zuurgehalte kunnen uitgevoerd worden. Tijdens de proeverij heeft Louis een aantal metingen van ‘vrij sulfiet’ en ‘zuurgehalte’ uitgevoerd.
De aanwezige leden konden de te proeven wijnen beoordelen met behulp van keuringsformulieren. Tijdens de proeverij werd elke wijn besproken en de maker gaf nadien nadere uitleg over de vinificatie ervan.
Als beste geproefde wijn werd meestal de rieslingwijn van Willy vernoemd, gevolgd door één van de vier appelwijnen die Leon op basis van dezelfde most en verschillende gistsoorten had gemaakt. Tenslotte werd de roséwijn van Mil, gemaakt van rode bessen met sap winning via een stoomextractor, ook goed gesmaakt.
Tot slot zorgde het bestuur nog voor een boterham met kaas. (Justin)
 
Tijdens de kelderactiviteit van 17 januari kregen we het bezoek van Astrid Pollers, schepen van cultuur. Zij kreeg eerst een rondleiding in de lokalen en toonde veel interesse. Zij bleef ook ter plaatse gedurende de hele activiteit en volgde met belangstelling de activiteiten van de biermakers: het schroten van de mout voor de brouwdag van de dag nadien (donker) en het bottelen en terug in gisting zetten van het bier van de vorige brouwdag (Lipse Blond).
De wijnmakers hielden zich bezig met het plakken van etiketten op de wijnen die op de vorige kelderactiviteit gebotteld werden: krieken 2009 en appel 2010. Nadien werd nog wat geproefd van wijn en bier terwijl nog gezellig werd nagepraat.
Op zaterdag 18 januari brouwden de bierbrouwers een Lipse Donkere. Ons gildelid Koen (brouwer van Bueckenholt) kwam met zijn brouwbroeder Joris een demonstratie geven met hun mobiele brouwinstallatie. Hierbij gebruikten zij ook het brouwschema van de gilde. Zo kunnen nadien beide brouwsels met elkaar vergeleken worden.
De Lipse Donkere, tien dagen eerder gebrouwen, werd tijdens de kelderactiviteit van 23 januari op lagering gezet. We wachten met ongeduld om het resultaat te kunnen proeven.