Ingrediënten:

  • 1 kip (in stukken gesneden)
  • 3 uien
  • 750 ml blond bier (bv. Delse Blonde of Leffe)
  • 80 g spekblokjes
  • 2 sneetjes peperkoek
  • 1 el mosterd
  • 1 kg appelen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 citroen (sap ervan)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel bloem
  • zout en peper

Bestrooi de kip met de bloem. Bak ze bruin in de helft van de boter en haal ze uit de pan.
Snipper de uien grof. Fruit ze in de rest van de boter samen met de spekblokjes. Leg er de kip op. Blus met het bier en voeg tijm en laurier toe.
Besmeer de sneetjes peperkoek met de mosterd en leg ze bovenop de kip. Laat anderhalf uur afgedekt op een zacht vuurtje stoven. Schep af en toe om.
Schil de appelen, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. Doe de appelpartjes in een stoofpan en besprenkel met het citroensap. Voeg 2 eetlepels water, de vanillesuiker en de suiker toe en laat op een zacht vuurtje stoven tot de appelen tot moes zijn gekookt. Roer regelmatig om, voeg eventueel wat extra water toe als de appelen dreigen aan te branden.
Serveer het stoofpotje met de appelmoes. Lekker met frietjes of kroketjes.
Laat het je smaken