Onze gilde ging op zaterdag 21 september met een 25-tal leden op stap.
In de voormiddag werd er afgesproken op de parking van het Fort van Breendonk in Willebroek.
Onze ondervoorzitter Patrick wachtte er ons op en om 9.30 u. stipt startte onder zijn deskundige leiding ons bezoek aan het Fort.
 
Het is één van de best bewaarde kampen in Europa, waar we op een ontroerende wijze geconfronteerd werden met de gruwel van het Nazisme. Patrick liet ons op een aangrijpende wijze o.a. de werf waar de gevangenen dwangarbeid moesten verrichten, de folterkamer, de executieplaats en de gevangenenkamers ontdekken. We werden ook geconfronteerd met audiovisuele getuigenissen van oudgevangenen en reuzegrote foto’s. Patrick dompelde ons op een pakkende manier onder in het leven van de gedetineerden, een leven in de greep van de SS.
 
 
Na dit confronterend bezoek mochten we in de gezellige “Bistro The Boathouse” te Heindonk genieten van een lekker “Duvels” menu.
In de namiddag bezochten wij, onder begeleiding van een aangename gids, de nieuwe gebouwen van Brouwerij Moortgat. Aan de hand van duidelijk didactisch materiaal, liet de gids ons kennis maken met de voornaamste ingrediënten om bier te maken: gerst en andere graansoorten, hop, water en gist. Wij kregen ook een duidelijke uiteenzetting over de verschillende fasen van het brouwproces: mout, wort, bier, gisting, lagering, afvullen.

Aan het einde van de rondleiding brachten wij een bezoek aan de afvulinstallaties. Wij vernamen dat Brouwerij Moortgat, naast Duvel ook de bieren Vedett, Maredsous, Liefmans, Bel Pils, La Chouffe, Bernard, Ommegang en De Koninck brouwt. De rondleiding eindigde in de “Duveltaverne” waar we na een schenkinitiatie van Duvel, elk twee consumpties naar keuze aangeboden kregen. Tot slot kreeg ieder nog een mooi degustatieglas van Duvel als geschenk.
Justin La Rivière