Op dinsdag 9 april proefden we o.l.v. ons bestuurslid Paul enkele bieren van de brouwerij Moortgat. Ook deze keer was er grote interesse, want 25 van onze leden daagden op om een vijftal bieren van deze bekende brouwer uit Puurs te komen proeven en beoordelen. Iedereen kent wel de ‘Duvel’, het bekendste bier van deze brouwerij langs de autostrade met het opschrift SST…. HIER RIJPT DEN DUVEL maar Paul vertelde ons, ter inleiding, een aantal wetenswaardigheden over de geschiedenis van deze brouwerij.
De brouwerij Moortgat, gesticht in 1871 door Jan- Leonard Moortgat, was rond de eeuwwisseling één van de ruim 3000 actieve brouwerijen in België. De eerste WO brengt België in contact met Engeland en vooral met de Engelse Ales. Moortgat besluit om een speciaalbier te ontwerpen naar Engels model en noemt het ‘Victory Ale’. In 1923 brengen zij ‘Duvel’ op de markt en in 1960 eveneens een jonger broertje, namelijk de groene Duvel, slechts één keer gegist, dat veelbijval kent in cafe’s dicht in de buurt van de brouwerij.
In 1990 komt de vierde generatie brouwers aan het roer en kiest met succes voor een internationale koers.
Onze degustatie startte met de Maredsous Tripel (10% vol.), een goudkleurig abdijbier met een zachte (bijna romige) body, waarvan het aroma gedomineerd wordt door de gist en citrusvruchten en een champagne-achtige geur.
Nadien stelde Paul ons de Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel (9% vol.) voor, een ongefilterd bier van het type ‘Indian Pale Ale’ met een harmonieus evenwicht tussen een bittere smaak (van 3 verschillende soorten hop) en een aangename fruitsmaak. Nadien genoten we van een lichtzurig (rood tot) bruin biertje, de Liefmans Goudenband (8% vol.). Een blended bruin bier van verschillende brouwsels tussen 6 maanden en 1 jaar oud. Moutig (caramel) zowel in aroma als smaak. Kruidig met toetsen van noten en droge rozijnen.
De Triple d’Anvers (8% vol.), die we als voorlaatste proefden, is de opvolger van De Koninck Tripel. Het is een licht amberkleurig bier met aroma’s van appel, zacht bitter en gebrande mout. Het heeft een fris, sprankelend karakter. Als laatste stelde Paul ons de Duvel Tripel Hop (9,5% vol.) voor. Een sterk blond bier van hoge gisting, extra gehopt, met hergisting in de fles waarbij je meteen in de geur de Duvel erkent. Nog bloemiger gehopt, met een zacht aroma van gras en verse boter. Lekker gehopt van smaak, met een exotische toets en zachte bitterheid die feller wordt in de nasmaak.
Naargelang de avond vorderde, werd de degustatie iets luidruchtiger en werd iedereen iets spraakzamer. Na nog een Delse Blonde van het laatste brouwsel ging iedereen goed gemutst naar huis in de overtuiging dat de geproefde biertjes van Moortgat allemaal op een hoog niveau staan, zeker niet alleen wat alcoholgehalte betreft. Voortaan drink ik in Antwerpen alleen nog Triple d’Anvers i.p.v. een Bolleke Koninck.
Bedankt Paul, we hebben veel bijgeleerd.
 
[URIS id=1914]