Enkele maanden geleden richtte Brouwerij Anders een brouwwedstrijd in met de bedoeling creatieve (hobby)brouwers te stimuleren om een origineel bier te brouwen. De winnaar van deze wedstrijd ‘Brew to be different’ kreeg de kans om 1000 liter van zijn eigen bier zelf te gaan brouwen bij Brouwerij Anders.
De eerste selectie gebeurde op basis van een ingezonden recept. De recepten die de nieuwsgierigheid prikkelden van de inrichters mochten doorgaan naar de “finaleronde”. In die finale mochten de geselecteerde brouwers hun receptuur brouwen in hun eigen installatie en laten beoordelen door het proefpanel van Brouwerij Anders.
Ons lid Koen Peeters en zijn vriend Joris stelden hun bier bij de inschrijving als volgt voor: “Spéciale Belge, maar dan anders!” ‘Tijdens een lokale “mosselsouper” kwamen we op het idee om een bier te brouwen van het type Spéciale Belge. Geïnspireerd door de gebruikte verse groenten en kruiden in de mosselen, kwamen we op het idee verse salie aan het bier toe te voegen. Nog wat geëxperimenteer met kruidencombinaties leverde de toevoeging van korianderzaadjes op. Een beperkte suikertoegift deden we deze keer ook anders: via cuberdonsiroop, nog zo’n typisch Belgisch geheim recept, waarvan we de framboostoets en -kleur passend vonden in onze “Spéciale Belge maar dan anders”. We willen met Bueckenholt Belge een Belgische Ale creëren, licht gehopt en met fruitige toets. Wij kijken alvast uit naar het komende mosselseizoen!’
Een tijdje na het inzenden van hun recept viel de heuglijke melding in hun mailbox dat zij behoorden tot de tien weerhouden deelnemers van het Vlaams landsgedeelte en dat zij daarenboven één van de twee origineelste recepten van onze provincie hadden ingestuurd. Zij mochten dus hun ‘Spéciale Belge’ in hun huisbrouwerij Bueckenholt brouwen en hem tijdens de finale op 2 augustus ter degustatie aanbieden aan het proefpanel.
Tijdens de finale stelden de kandidaten hun brouwsel voor aan de bierkenners van de jury. Ook de aanwezigen mochten proeven en de voor hen beste bieren aanduiden. Nadat de jury zich had teruggetrokken voor de deliberatie kwam uiteindelijk de winnaar uit de bus. Om de spanning er in te houden werd eerst de derde, dan de tweede en ten slotte de eerste prijs bekend gemaakt. En wat bleek? Tot hun eigen verwondering werd de “Spéciale Belge”, tot het origineelste, maar vooral het beste bier van de wedstrijd, met eenparigheid van stemmen, aangeduid.
Wij wensen ons lid Koen en zijn vriend Joris van harte proficiat. Zij bewijzen hiermee nogmaals dat ook ambachtelijke huisbrouwers, zonder veel hocus pocus, zeer lekker bier kunnen brouwen. Doe zo verder mannen! Deze eerste prijs bevestigt dat jullie goed bezig zijn.