Op dinsdag 15 mei liet Etienne Van Steenberghe, gepassioneerd wijndeskundige en auteur van verscheidene wijngidsen, een twintigtal geïnteresseerden kennis maken met enkele wijntjes uit de Rhônevallei. De aanwezigen kregen onder zijn deskundige leiding de mogelijkheid om enkele elegante wijntjes van het Domaine Les Chenêts te proeven.
Etienne vertelde ons dat de eigenaar, Etienne Berthoin, een gedreven wijnmaker is die een redelijke perfectie nastreeft. De orde en netheid in zijn geacclimatiseerde kelders vallen op.
De eerste wijn die we proefden was de witte domeinwijn (2010). Deze had geen eik gezien waardoor fruit en frisheid zacht domineerden. De tweede, de Cuvée Mont Rousset (2009), was een stijlrijke complexe wijn die perfect bij de mooiste visgerechten kan geserveerd worden. Deze twee witte wijnen die wij proefden waren beide voor 100% van de Marsannedruif gevinifieerd.
De eerste rode wijn, Cuvée Adeline (2009), was een frisse fruitige ‘vin de plaisir’, gemaakt met druiven van jonge wijnstokken. De tweede rode wijn die Etienne ons liet proeven was de Domaine Les Chenêts (2010). Deze wijn was helderrood, geurde naar rood bessenfruit met een fijn kruidige toets en zette levendig aan in de mond. Het rijpe fruit was fijn doorweven met fris zuur en soepele tannine.
Als laatste wijn proefden we de Cuvée Mont Rousset (2010), het paradepaardje van het domein. Na het proeven van deze jaargangen is de conclusie eenvoudig: deze wijn mag een ereplaatsje opeisen en zal zeker de volgende jaren evolueren naar een topwijntje van de Crozes-Hermitage.
Naast het proeven van de wijnen zelf, liet de spreker ons ook nog genieten van een uitgebreid boeket van wetenswaardigheden over de streek van herkomst en beantwoordde hij – op zijn gekende gulle en gepassioneerde manier – de vragen van de aanwezige wijnliefhebbers.
Samengevat kunnen we stellen dat Etienne Van Steenberghe nog maar eens voor een geslaagde degustatieavond zorgde.
Foto’s: Paul Van Diest
 
[URIS id=1741]