De Lipsevallei (de Herentse ambachtelijke wijnmakers en bierbrouwers) hebben onder ruime persbelangstelling het resultaat van 8 jaar kurken “sparen” afgegeven op het Ecowerf-containerpark van Herent. Ongeveer 500 liter kurk , goed voor 3/4 kubieke meter, werd in aanwezigheid van de onderdirecteur (en een aantal medewerkers) van Ecowerf en van de schepen van feestelijkheden, Jo De Clercq, afgegeven.
In het Radio 2 programma Ochtendpost lichtte Patrick deze actie toe. Klik hieronder om de opname te beluisteren.

Waarom nu zo hardnekkig verzamelen ? Kurk is een natuurproduct dat een vrij lang groeiproces kent. Een eerste oogst (de maagdenkurk) is slechts mogelijk na 20 jaar en de kwaliteit ervan niet optimaal. En de daaropvolgende oogst, eigenlijk de eerst bruikbare, weer eens 10 jaar later. Reken daarbij nog stijgende vraag en ziektes als gevolg van te vroeg oogsten. En dat alles tenslotte voor een éénmalig gebruik in de wijnfles. Terwijl deze kurk perfect recycleerbaar is en geen enkel kwaliteitsverlies heeft door de recyclage. Dit waren voldoende reden voor De Lipsevallei om deze sensibiliseringscampagne van onze leden op te zetten. Weet dan ook dat een 1ste kwaliteitskurk momenteel zo’n 33 eurocent kost, terwijl een geconglomereerde kurk (kurk gemaakt van gerecycleerde kurken) slechts 5 eurocent kost. Allemaal goede reden om kurken niet zomaar in de vuilzak te gooien !
Vandaar dat we op donderdag 26 augustus het resultaat van 8 jaar sparen (en drinken !) hebben afgegeven. We hopen hiermee nog andere mensen te sensibiliseren.
Misschien ook nog vermelden dat deze kurken verder zullen verwerkt worden door “Le Petit Liège” (“Liège” staat niet alleen voor Luik, maar ook voor “kurk” ), een vzw in het Luikse die kansarme OCMW- cliënten te werkt stelt. Deze kurken worden er vermalen en verwerkt tot biologisch isolatiemateriaal. Waarmee De Lipsevallei dan onrechtstreeks ook nog een sociaal doel steunt.
Tekst & foto’s: Patrick Vandenhaute
 
[URIS id=1251]