Ingrediënten:

  • 1,5 kg schapenvlees (bout, ragoutvlees…);
  • 150 gram doorregen spek;
  • 1 kg gekuiste spruiten;
  • 4 uit de kluiten gewassen ajuinen;
  • 1 knolselder;
  • 5 forse wortelen;
  • 3 volwassen preien (alleen het wit);
  • 4 tot 5 raapjes:
  • 1 kg aardappelen.

Afkruiden met: peper, zout, basilicum, rozemarijn, bieslook, peterselie.
Het vlees in ongeveer gelijke, niet te kleine, stukken snijden.
Eerst het spek in de stoofpot zijn vet laten afgeven (eventueel nog andere braadstof toevoegen) en daarin het schapenvlees aanbraden tot het mooi dichtgeschroeid is.
Neem het vlees uit de pot, giet de meeste vetstof weg, voeg er de grofgesneden ajuinen aan toe en laat deze ook lichtjes glazig aanstoven.
Voeg er de andere grofgesneden groenten aan toe, roer enkele keren en laat de groenten nog even opstoven.
Voeg het aangebraden vlees toe (samen met het braadvocht dat het inmiddels zou afgegeven hebben).
Voeg de kruiden en appelbouillon (de helft water, de helft appelwijn en een paar bouillonblokjes) toe en laat het geheel ongeveer 1 uur in de afgedekte stoofpot heel zacht garen.
Voor het einde van deze kooktijd de geschilde, in vieren gesneden, aardappelen gewoon bovenaan toevoegen zodat ze min of meer volledig omarmd worden door het aanwezige sap (indien nodig nog een beetje water toevoegen).
Eens proeven en eventueel bijkruiden en verder alles samen laten verder stoven tot het einde van de gaartijd.
Zeer heet opdienen en er voor zorgen dat er voor de dag nadien nog een beetje over is want dan zal deze lekkere ragout nog smakelijker zijn!
Geniet er van!
Jos